PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Contracte de finanţare pentru proiecte mari pe fonduri europene, în Oradea şi judeţul Bihor, semnate de ministrul Boloş

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, s-a aflat vineri la Oradea, alături de primarul Florin Birta şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, pentru semnarea a şase contracte majore de finanţare cu fonduri europene, de 80 de milioane de euro, pentru municipiul Oradea şi judeţul Bihor.

„Este o zi deosebită în Bihor şi Oradea pentru că semnăm un portofoliu de şase proiecte de infrastructură, atât pentru apă, cât şi pentru unele pe care le-am introdus ca noutate pentru utilizarea energiilor regenerabile de către autorităţile publice locale şi acesta este parcul fotovoltaic din Oradea. Astfel, Oradea, pe lângă eforturile pe care le face pentru a investi în independenţa energetică a municipiului, iată că face şi acest pas, pentru că acest parc fotovoltaic are şi componentă de comercializare. Vor produce energie verde, subliniez, ceea ce este o premieră în România, întrucât sunt doar două proiecte şi două autorităţi locale – Oradea şi Braşov,” a declarat ministrul Boloş.

Cele şase contracte de finanţare au fost semnate, vineri, în sala mare a Primăriei Oradea şi se referă la dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, parcuri de panouri fotovoltaice în Oradea, digitalizare şi centre de depozitare voluntară a deşeurilor mari în judeţ. Trei proiecte sunt ale Companiei de Apă Oradea (55,6 milioane de euro), două ale CJ Bihor (8 milioane euro) şi unul cu Primăria Oradea (Parcul fotovoltaic, pe 12,5 hectare, 16,4 milioane de euro).

Proiectul semnat de municipalitatea orădeană, în valoare de 81 milioane lei (16,4 milioane euro), este primul de acest gen pentru oraş. Parcul fotovoltaic va fi construit pe strada Matei Corvin, cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice pe un amplasament de 12,5 hectare în jurul haldei de gunoi. Energia electrică obţinută va fi comercializată în reţeaua naţională de electricitate.

CJ Bihor a semnat două contracte care totalizează 8 milioane euro. Primul e cel pentru deponeele de deşeuri gratuite din judeţ, realizat în parteneriat cu 16 primării pe teritoriul cărora se află centrele de depozitare. Celălalt proiect al CJ, de 1,7 milioane euro, se referă la asistenţa tehnică pentru pregătirea etapei a II-a SMID.

Compania de Apă Oradea (CAO) a primit finanţare pentru trei proiecte: unul pentru lucrări de extindere a reţelelor în zece unităţi administrativ teritoriale, reabilitarea Uzinei de apă 5 (50 milioane euro); al doilea proiect, în valoare de 3,6 milioane euro, vizează amenajarea a 5 parcuri fotovoltaice pe amplasamentul uzinelor de apă orădene pentru asigurarea consumului de energie electrică din resurse proprii. respectiv al treilea, pentru digitalizarea sistemului de monitorizare a consumului de apă în Zona Metropolitană, 2 milioane de euro.

Ministrul a afirmat că acest al treilea proiect al CAO este printre primele contracte de digitalizare şi în producerea de energie verde pentru consum propriu la staţiile de tratare a apei din ţară. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE