PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Primăria Oradea a lansat în dezbatere publică proiectul de regenerare urbană, cu fonduri UE, a cartierului Nufărul I

Primăria Oradea a lansat în dezbatere publică iniţiativa regenerării urbane din zona cartierului Nufărul I, pentru care se pregăteşte un amplu proiect cu fonduri europene disponibile prin Programul Operaţional Regional, iar suma disponibilă pentru aceste lucrări ar putea ajunge la 22 milioane de euro.

Orădenii sunt invitaţi să îşi spună părerea până pe 24 aprilie, pe site-ul oradea.ro, de unde vor putea accesa chestionarul online dedicat consultării publice.

„Pregătim proiecte de regenerare urbană a cartierului Nufărul I. Vrem să dăm startul unei perioade de consultări a populaţiei pe această temă. Partea financiară de regenerare urbană pe care municipiul Oradea o are pe fonduri europene va fi folosită în acest cartier. Este un cartier în care municipalitatea nu a mai investit de peste 10 ani, pentru că am avut proiectul Nufărul Geotermal pe care am încercat să-l implementăm, ne-am judecat şi în sfârşit suntem în faza de implementare. La finalul acestui an, teoretic, proiectul Nufărul Geotermal ar trebui să fie implementat. Astfel vine rândul să şi reabilităm zonele dintre blocuri”, a declarat joi primarul Florin Birta, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, pentru perioada următoare de finanţare pe Programul Operaţional Regional, Oradea a avut o sumă prealocată de 60,3 milioane de euro, dintre care 9,3 milioane de euro pentru spaţii verzi, 11 milioane de euro pentru regenerare urbană şi 40 de milioane de euro pentru mobilitate urbană, însă aceste sume ar putea fi dublate.

„Am fost anunţaţi, oficial, că sumele se vor dubla până la 200%, asta înseamnă că prealocarea va fi de 120 de milioane de euro pentru Oradea, adică 18,4 milioane de euro pentru spaţii verzi, 22 de milioane de euro pentru regenerare urbană şi 80 de milioane de euro pentru mobilitate. Vom avea 22 de milioane de euro bani siguri prealocaţi municipiului Oradea pentru proiectele de regenerare urbană a zonei Nufărul. Ne propunem ca în şedinţa de Consiliu Local de luna viitoare să aprobăm masterplanul pentru Nufărul I, după consultările cu populaţia”, a precizat primarul Florin Birta.

Orădenii îşi pot spune părerea despre stadiul actual al cartierului şi necesităţile de dezvoltare viitoare din punctul lor de vedere în cadrul Proiectul de Regenerare Urbană (PRU) Nufărul 1.

În acelaşi timp, vor putea vizualiza propunerea preliminară, bazată pe concluziile studiilor urbanistice realizate în ultimele 9 luni de către Direcţia Arhitectului Şef, prin intermediul firmei de proiectare care se ocupă de documentaţie. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE