PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiş: Programul ProCultura al CJ va finanţa 221 de proiecte culturale, în acest an

Consilierii judeţeni au votat, miercuri, proiectul de hotărâre privind finanţarea a 221 de proiecte culturale în cadrul programului TimCultura, după ce, în comisia de specialitate au avut loc discuţii care au exprimat nemulţumirea celor care nu au primit finanţare.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a subliniat că pe de o parte, în acest an a fost o presiune mult mai mare de finanţare pentru proiectele culturale, întrucât Primăria Municipiului Timişoara a eliminat programul anual de finanţare a activităţilor culturale, iar pe de altă parte, administraţia judeţeană nu a dorit să mai finanţeze cu sume mici proiecte multe, ci a alocat sume mai mari pentru proiecte mai puţine, dar relevante.

„TimCultura este singurul program de finanţare a culturii în afara celor care finanţează proiecte din Capitala Europeană a Culturii TM 2023 şi sigur că toată atenţia a fost îndreptată spre finanţarea de la Consiliul Judeţean, întrucât Primăria Municipiului Timişoara a eliminat acel program anual de finanţare a activităţilor culturale din priorităţile sale şi atunci, noi am avut o supralicitare de 12 ori a sumei pe care noi am pus-o la dispoziţie chiar şi aşa, majorată cu două treimi faţă de anul trecut. Evident, ca în fiecare an, apar nemulţumiri din partea celor care nu au primit finanţare. Spre deosebire de anii precedenţi, noi nu am vrut să finanţăm cu sume derizorii cât mai multe proiecte doar pentru a nu fi discuţii şi ne-am asumat anumite nemulţumiri, pentru că am dorit să finanţăm proiecte cu sume mai consistente”, a detaliat Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene a punctat că din cele peste 350 de proiecte care au fost depuse, doar 221 (aproximativ 60%) au primit finanţare, faţă de 90% cât primeau de obicei. În consecinţă, proporţia de proiecte respinse a fost mult mai mare decât anterior.

„Au fost proiecte depuse greşit, pe alte axe, care nu se încadrau şi au fost îndrumaţi către programul de finanţare Capitală Europeană a Culturii pe care îl vom lansa la Centrul de Cultură şi Artă unde vom aloca aproape 7 milioane de lei”, a spus Alin Nica.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Timiş, Alexandru Proteasa a afirmat, într-o postare pe o reţea de socializare, că „frăţia USR-PSD” loveşte din nou, de această dată, în proiectele culturale, în plin an de Capitală Europeană a Culturii.

„Alianţa toxică şi neasumată PSD-USR a votat împotriva proiectelor culturale avizate de comisia de specialitate. Consider neîndemânatic şi revoltător că în aceste momente istorice pentru municipiu şi pentru judeţ avem consilieri care încearcă să blocheze finanţările pentru actorii culturali locali. Concret, peste 60 de proiecte ce urmau să se desfăşoare în următoarele două luni riscau să nu mai aibă loc din cauza păgubosului cuplu PSD-USR. Este de notorietate afinitatea USR pentru proiectele ce promovează comunitatea LGBT+, dar devin deja şocante atacurile către tot ce înseamnă credinţă creştină sau spiritualitate, punând astfel de iniţiative sub eticheta de ‘proiecte mistico-religioase obscure’. Îi felicit pe toţi ceilalţi consilierii judeţeni care, indiferent de culoarea politică sau de religie, au dat dovadă de responsabilitate şi au votat pentru desfăşurarea normală a activităţilor culturale din comunităţile noastre”, a comentat Alexandru Proteasa.

El anunţă că Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş derulează apeluri în valoare de peste 12 milioane de lei puşi la dispoziţie de Ministerul Culturii, iar acele proiecte valoroase care totuşi nu s-au suprapus cu strategia asumată prin ghidul de eligibilitate al CJ Timiş, pot aplica pentru finanţare. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE