PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cluj: Proiect european de 12,3 milioane de lei pentru rampa de gunoi Pata Rât

La Cluj-Napoca a fost lansat, marţi, în prezenţa ministrului Mediului, Tanczos Barna, şi a primarului Emil Boc, un proiect european în valoare de 12,3 milioane de lei, pentru gestionarea fostei rampe de gunoi de la Pata Rât.

Proiectul, denumit „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată’ (RTD-CCP) implementat prin programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme’ (RO-Mediu) – Apelul 2 – „Măsuri de reducere a contaminării cu substanţe periculoase în depozite municipale temporare” este finanţat cu 85% prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European SEE 2014-2021 şi cu 15% de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„E vorba de un proiect finanţat pe fonduri norvegiene şi guvernamentale, prim Ministerul Mediului, un proiect de 12 milioane de lei, care, practic, are trei dimensiuni. O dimensiune de mediu, pentru că diminuează poluarea şi ne ajută să eliminăm într-o manieră inovativă deşeurile din rampa temporară care a existat în Cluj-Napoca în perioada 2015-2023. În al doilea rând, este un proiect care se va constitui într-un model de bună practică la nivel naţional şi internaţional prin tehnologia oferită şi aici este a treia dimensiune a proiectului, cea de inovare, de valorificare a utilizării deşeurilor într-o manieră inovatoare, având ca partener şi Universitatea Babeş-Bolyai, ca soluţii tehnologice pe care să le avem în vedere în implementarea proiectului”, a declarat primarul Emil Boc.

Ministrul Mediului a lăudat implicarea autorităţilor din Cluj în programele de protejare a mediului.

„Programele noastre de finanţare, inclusiv cel pe care l-am prezentat astăzi, sunt îmbrăţişate şi sunt susţinute în judeţul Cluj în general, de autorităţile locale din judeţul Cluj în general, în mod special de Primăria Cluj-Napoca. Pistele de biciclete care se fac, trotuarele, transportul public, eficienţa energetică, vin să protejeze mediul înconjurător”, a spus Tanczos Barna.
AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE