Serviciul juridic al Instituţiei Prefectului – Judeţul Tulcea a pierdut în şapte luni o jumătate din numărul angajaţilor, cauza principală a acestei situaţii fiind nivelul salariilor, se arată în raportul de activitate al instituţiei pentru anul 2022 făcut public joi, pe site-ul propriu.
Începând cu luna iunie a anului trecut, Serviciul juridic şi contencios administrativ a rămas fără patru consilieri juridici superiori şi un consilier juridic asistent, principalele cauze ale plecării acestora fiind salarizarea deficitară şi volumul extrem de mare şi complexitatea sporită a activităţilor.
„Chiar dacă, în urma unor litigii având ca obiect alinierea drepturilor salariale, o parte din consilierii juridici au obţinut
anumite creşteri salariale, aceştia tot au înţeles să se mute la alte instituţii publice locale sau teritoriale unde sunt mult mai bine remuneraţi, au responsabilităţi mai puţine şi un volum de muncă mai mic”, se arată în raportul Instituţiei Prefectului – Judeţul Tulcea.
Potrivit sursei, discrepanţele salariale din ultimii 10 ani au cauzat vacantarea mai multor posturi de consilieri juridici din instituţie iar posturile rămase libere astfel au devenit neatractive chiar şi pentru consilieri juridici cu o vechime minimă în specialitate.
„În aceste condiţii, se are în vedere ca în perioada următoare să se propună transformarea majorităţii posturilor vacante de consilier juridic superior în posturi de consilier juridic debutant şi organizarea în regim de urgenţă a concursurilor. Cu toate acestea, termenele necesare pentru transformarea posturilor vacante şi cele impuse de lege pentru organizarea concursurilor fac ca o eventuală ocupare acestora să nu poată fi posibilă mai devreme de semestrul al doilea al anului în curs, în măsura în care la concursuri se prezintă candidaţi şi aceştia promovează toate probele”, se mai specifică în sursa amintită.
Comparativ cu anul precedent, în 2022 s-a înregistrat o creştere cu circa 20% a numărului actelor administrative adoptate de autorităţile publice tulcene şi o scădere cu aproape 50% a numărului actelor apreciate ca fiind nelegale.
În momentul de faţă, Serviciul juridic numără cinci angajaţi. AGERPRES