PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Tulcea: Prefectura cere Guvernului sprijin pentru înfiinţarea unei parcări pentru tiruri la Isaccea

Instituţia Prefectului – judeţul Tulcea redactează zilele acestea proiectul de hotărâre de Guvern pentru alocarea a 1,5 milioane de lei în vederea realizării documentaţiei necesare unei parcări în oraşul Isaccea pentru mijloacele de transport care tranzitează punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene, dar şi pentru consolidarea digului utilizat de transportatori.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Dan Munteanu, este al doilea demers făcut de instituţie cu acest scop începând cu mijlocul anului trecut, după ce vama din oraşul Isaccea s-a dovedit a avea o infrastructură inadecvată pentru sutele de tiruri din Ucraina care au tranzitat zona, iar autoritatea locală a anunţat că drumul folosit de autovehicule urmează să intre în reabilitare din această vară.

„Redactăm un proiect de hotărâre de Guvern care vizează amenajarea unei parcări în proximitatea punctului de frontieră Isaccea pentru staţionarea mijloacelor de transport în vederea degrevării infrastructurii rutiere de acces în punctul de frontieră, precum şi consolidarea drumului secundar de acces pe dig”, a precizat, pentru AGERPRES, prefectul Alexandru Munteanu.

El a mai spus că proiectul de hotărâre va fi transmis Guvernului cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare.

„Solicităm un sprijin financiar de 1,5 milioane de lei pentru investiţia ‘parcare şi drum acces vamă’, mai precis realizarea studiului de fezabilitate, a expertizei tehnice, a studiilor de teren şi a documentaţilor suport pentru obţinerea de avize, dar şi pentru lucrările de întreţinere a digului pentru a se permite traficul în perioada lucrărilor de modernizare de pe strada Aleea Portului. Este vorba despre strada care duce în vamă”, a precizat prefectul.

Potrivit acestuia, joi, în vama din Isaccea, circa 140 de tiruri din Ucraina aşteptau să treacă Dunărea cu bacul la Orlivka, de aproape două ori mai puţine decât într-o zi aglomerată.

Instituţia Prefectului – judeţul Tulcea a organizat, joi, o şedinţă în timpul căreia şefii serviciilor au prezentat principalele activităţi pe care le-au desfăşurat anul trecut, principalele probleme cu care se confruntă fiind reprezentate de personalul tot mai redus numeric, din cauza salariilor.

Anul trecut, după ce a invadat Ucraina, Rusia a aplicat o blocadă asupra porturilor din zona Odesa, principalul punct de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului. La finalul lunii iulie, blocada a fost ridicată pentru trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, în baza unui acord încheiat în Turcia de Moscova şi Kiev, cu medierea Naţiunilor Unite, Iniţiativa Cereale pe Marea Neagră (BSGI), însă şi acele porturi sunt foarte solicitate.

În acest context, exportatorii de cereale din Ucraina au utilizat vămile terestre, cea de la Isaccea, deschisă cu aproape un an mai devreme printr-un proiect româno-ucrainean, finanţat de Uniunea Europeană, fiind unul din punctele de trecere a frontierei foarte solicitate, inclusiv din cauza subdimensionării infrastructurii în raport cu solicitările primite în urma declanşării războiului.

Punctul vamal Orlivka-Isaccea se află pe traseul cel mai scurt dintre porturile Odesa, Ucraina, şi Constanţa, România.

Transportatorii care ajung în oraşul Isaccea şi vor să treacă Dunărea cu bacul în Ucraina pot accesa şoseaua care leagă drumul naţional 22 Tulcea-Brăila de vamă sau digul de protecţie împotriva inundaţiilor a localităţii. Digul a fost utilizat de transportatori doar vara, pentru că în condiţii de ploaie el reprezintă un pericol pentru autovehiculele de mare tonaj.

Potrivit primarului oraşului Isaccea, Anastase Moraru, drumul care leagă DN22 de vamă urmează să fie modernizat în această vară, aşa încât traficul pe această rută va fi imposibil. În lipsa unor lucrări de consolidare a digului de protecţie a oraşului care să permită accesul în siguranţă a marilor transportatori la punctul de trecere a frontierei, traficul în vamă se va suspenda temporar.

În ultimele luni, timpii de aşteptare în cazul camioanelor ucrainene în oraşul tulcean Isaccea au ajuns la cel mult trei zile. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE