Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, luni, contractul privind reabilitarea energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), în valoare de peste 13 milioane de euro, care va fi finanţat cu bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C5 – Valul Renovării.
Suprafaţa totală ce va fi renovată este de 25.500 metri pătraţi, urmând să fie realizate lucrări de reabilitare termică a anvelopei, schimbarea centralei termice pe gaz cu centrală termică pe gaz în cogenerare, schimbare boiler apă caldă de consum, montare termostate electronice în fiecare încăpere, instalare chiller climatizare şi conectare la instalaţia de cogenerare pentru producere frig, schimbarea corpurilor de iluminat cu sisteme tip led, montarea de baterii cu fotocelulă în băi, montarea ventilatoarelor cu recuperare de căldură în încăperi, montare ventiloconvectoare, montare panouri fotovoltaice pentru iluminat, tuburi vidate presurizate pentru preparare apă caldă menajeră montate pe şarpantă, izolarea soclului clădirii, izolarea termică a conductelor de apă caldă din camera tehnică a centralei termice şi schimbarea aparatelor de aer condiţionat cu aparate noi.
Potrivit lui Flutur, această modernizare va conduce la creşterea gradului de siguranţă şi reducerea cheltuielilor cu iluminatul şi încălzirea.
Preşedintele CJ Suceava a subliniat că, în acest an, se vor efectua mai multe investiţii la SJU Suceava, printre care construcţia unui Spital de Oncologie, cu 83 de paturi, în valoare de peste 50 de milioane lei (10 milioane euro), pentru care au demarat procedurile de începere a lucrărilor.
Totodată, au fost depuse proiecte pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale la SJU Suceava, creşterea siguranţei pacienţilor spitalului, dotarea şi renovarea Cabinetului de planificare familială din cadrul spitalului, etc.
„Mai mult, astăzi am depus la finanţare şi proiectul ‘Acces rutier şi pietonal prin pasaj subteran la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, municipiul Suceava’. Este vorba de un pasaj subteran de 200 de metri, rutier şi pietonal, între Spitalul Vechi şi UPU. Printre avantajele acestui pasaj subteran în zonă se numără asigurarea accesului în condiţii bune de siguranţă şi confort atât a mijloacelor mobile de intervenţie, cât şi a pacienţilor, asigurarea legăturii directe între corpurile spitalului, îmbunătăţirea serviciilor medicale, îmbunătăţirea traficului în zonă şi reducerea emisiilor de CO2, sporirea siguranţei pietonilor prin realizarea traversării bulevardului cu ajutorul ascensoarelor şi al pasajului subteran”, a mai spus Gheorghe Flutur. AGERPRES