PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cseke Attila: 1 noiembrie 2024, termen limită de evaluare vizuală pentru risc seismic a şcolilor şi spitalelor

Termenul de finalizare a evaluării vizuale rapide în vederea stabilirii eventualelor probleme de risc seismic a tuturor clădirilor care fac parte din domeniile educaţional şi cel de sănătate a fost stabilit pentru data de 1 noiembrie 2024, printr-un proiect de lege prezentat, miercuri, în primă lectură în şedinţa de guvern.

Precizarea a fost făcută de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Vor fi instituite termene pe categorii de clădiri, în funcţie de destinaţia lor, în care evaluarea vizuală rapidă, ca şi primă etapă de evaluare a eventualelor probleme de risc seismic pe o clădire, să fie efectuată. Astfel, pe clădirile care fac parte din domeniul educaţional, respectiv din domeniul sănătate, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 1 ianuarie 2024, iar cel de finalizare 1 noiembrie 2024. Ceea ce înseamnă că la 1 noiembrie 2024, toate clădirile din domeniul educaţional, respectiv de sănătate să treacă prin acest prim filtru, un concept nou, european, care este introdus de anul trecut în Legea 212/2022, şi, în urma evaluării vizuale rapide, dacă se constată necesitatea întocmirii unei expertize, atunci se trece la a doua etapă, şi anume aceea a contractării şi întocmirii rapoartelor de expertiză. Pentru blocuri de locuinţe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare – 1 iunie 2026, iar pentru celelalte clădiri de interes şi utilitate publică, termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 şi finalizare 1 noiembrie 2024”, a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă propunere cuprinsă în proiectul de lege prevede ca hotărârea asociaţiilor de proprietari privind consolidarea seismică să poată să fie dată cu alt cvorum decât cu acordul unanim al tuturor proprietarilor.

„Cam acestea sunt elementele, cu menţiunea, încă o dată, că aceste două proiecte sunt în primă lectură, au fost în şedinţa de guvern şi îşi urmează cursul de avizare interministerială, ceea ce înseamnă că în cursul acestei avizări pot interveni modificări, completări la aceste proiecte”, a arătat ministrul.

Cseke Attila a explicat că evaluarea rapidă a clădirilor poate fi făcută imediat după ce legea propusă va intra în vigoare, fără a se aştepta până la termenele fixate.

„Nu trebuie să aşteptăm. Textul de lege propus, aşa cum îl propunem, spune până la 1 ianuarie trebuie să înceapă procedura de evaluare vizuală rapidă şi trebuie să se încheie la 1 noiembrie. Ea poate fi făcută mult mai rapid. Este decizia, voinţa şi capacitatea beneficiarului, adică a proprietarului clădirii. În momentul în care acest proiect devine lege, în a doua zi se poate începe evaluarea vizuală rapidă, care procedură, de altfel, este introdusă în lege de anul trecut, din iulie. Acum doar stabilim termene. (…) Aici vorbim de termene care sunt maximale, evaluarea vizuală rapidă poate să înceapă imediat după ce legea intră în vigoare”, a transmis ministrul.

Totodată, acesta a precizat că autorităţile care răspund de şcoli şi spitale şi care nu se încadrează în termenele stabilite urmează să fie sancţionate.

„Vom stabili şi amenzi. Este pragul care este astăzi prevăzut în Legea 212, şi anume între 5.000 şi 10.000 de lei, aceasta este forma de care discutăm astăzi, care a fost în prima evaluare în Guvern. Repet: forma mai poate fi completată”, a spus ministrul. AGERPRE

ALTE ȘTIRI RECENTE