PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Iaşi a obţinut 1 milion de euro, în PNRR, pentru dotarea a 140 de autobuze cu sisteme de avertizare şi anti-coliziune

Un număr de 140 de autobuze vor fi dotate cu sisteme de avertizare şi de asistenţă anti-coliziune, în valoare de 1 milion de euro, în cadrul unui proiect depus de Primăria Iaşi pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a declarat că a fost aprobată cererea care a fost depusă în octombrie 2022, pentru dotarea cu astfel de sisteme de avertizare şi anti-coliziune a 140 de autobuze.

Potrivit sursei citate, valoarea este de peste 1 milion de euro, fără TVA.

„Prin intermediul proiectului se vizează creşterea siguranţei în trafic, asociat transportului public, atât pentru pasageri cât şi pentru categoriile vulnerabile – biciclişti şi pietoni. Scopul sistemului anti-coliziune pentru vehiculele mari va fi de a avertiza conducătorii auto înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reuşind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. Proiectul va îngloba tehnologii bazate pe digitalizare în faza de exploatare a mijloacelor de transport public în condiţii de siguranţă şi eficienţă. Astfel, sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport asociată unghiurilor moarte care pun probleme reale în trafic. Practic, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor şi bicicliştilor care ajung în zona unghiurilor moarte”, a declarat Sebastian Buraga.

Acesta a explicat că printre alertele emise de către dispozitiv se numără: alerta de impact frontal cu un autovehicul, alerta de schimbare a benzii fără semnalizare, alerta de impact frontal cu un pieton sau un biciclist, alerta privind nepăstrarea distanţei optime faţă de autovehiculul din faţă, risc coliziune stânga, dreapta şi unghiuri laterale. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE