PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Tulcea: Plan lansat de municipalitate pentru adaptarea la schimbările climatice

Primăria municipiului Tulcea şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Protecţia Mediului (INCDPM) din Bucureşti au lansat, vineri, proiectul „Planul de atenuare şi adaptare la schimbările climatice în municipiul Tulcea”, acesta urmând să se încheie până la finele anului.

Proiectul finanţat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme”, şi-a propus să stabilească măsurile pentru îmbunătăţirea capacităţii de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, termenul limită de realizare a planului fiind noiembrie 2023.

„Este important ca măsurile care se vor stabili să fie aplicabile, necesare municipalităţii. De exemplu, municipiul Tulcea este vulnerabil la ploile torenţiale, drept urmare trebuie luate măsuri în acest sens. Dar pentru a fi definită această măsură în plan, trebuie să analizăm acest tip de vulnerabilitate”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul ştiinţific al INCDPM Bucureşti, Monica Matei.

Ea a recunoscut că timpul foarte scurt avut la dispoziţie de specialişti pentru a stabili măsurile din plan va fi principala provocare şi a subliniat importanţa colaborării cu alte instituţii care au derulat sau derulează iniţiative similare.

„Discutam cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului, care are un proiect care va sprijini proiectul acesta, dar şi proiectul nostru va sprijini iniţiativa lor. Trebuie să găsim sinergii între ele şi vom colabora. Este necesar, pentru că altfel proiectul nostru nu va avea utilitate”, a mai spus reprezentanta INCDPM.

În timpul lansării proiectului, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a prezentat proiectele desfăşurate de autoritatea publică în ultima perioadă pentru prevenirea sau reducerea emisiilor de gaze, printre acestea aflându-se atât proiectele de eficientizare energetică a clădirilor, în valoare de 35 de milioane de euro, reabilitarea sistemului de furnizare a energiei termice, a reţelelor de apă şi canalizare.

„Sunt lucrări care produc un disconfort real cetăţenilor, dar sunt foarte importante, pentru că ceea ce consumăm zilnic, apa, este ceea ce ne dă energia zilnică sau ne poate afecta iremediabil sănătatea”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.

„Planul de atenuare şi adaptare la schimbările climatice în municipiul Tulcea” are un buget total de 584.832 lei, din care 85% reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă, iar 15% finanţarea acordată de la bugetul naţional. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE