PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: A fost votat bugetul municipiului Miercurea-Ciuc; două treimi vizează proiecte de dezvoltare

Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc a votat, joi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul oraşului pentru anul 2023, mare parte din acesta fiind orientat către proiecte de dezvoltare.

Bugetul oraşului va fi de 392,39 milioane de lei, din care 66% vizează proiecte de investiţii.

Primarul municipiului, Korodi Attila, a explicat că în acest an trebuie finalizate proiecte importante, finanţate în Programul Operaţional Regional, cum ar fi pasajul peste calea ferată, renovarea autogării sau construirea parcului sportiv de la marginea oraşului.

„Este un buget puternic orientat către investiţii. Practic, suntem în anul în care finalizăm proiectele pe Programul Operaţional Regional actual, care se închide în 2023. Avem un buget în total de 393 milioane de lei, din care mai mult de două treimi merg către investiţii, sau programe, proiecte care au rezultat final investiţii în oraş. Este un buget la care putem să venim cu contribuţie proprie de 70.000.000 de lei pe care îi folosim pentru cofinanţare. Intrăm, anul acesta şi anul următor într-o pantă accelerată, în care avem nevoie de sume considerabile pentru cofinanţări pentru finalizarea acestor programe. De aceea am construit destul de chibzuit bugetul. Dar, şi pe parte de funcţionare, am lucrat în sensul în care fiecare proiect interesant al comunităţii, în zona educaţiei, cultură, sport, activitate religioasă sau alte activităţi sociale să fie finanţabil şi să aibă un impact major asupra comunităţii în sens pozitiv”, a declarat Korodi Attila, pentru AGERPRES.

Acesta a mai arătat că vor fi derulate 17 programe culturale şi sportive, „care ajută ca oraşul nostru să fie pus pe harta marilor programe culturale naţionale şi programe sportive naţionale”.

De asemenea, va exista şi în acest an un buget participativ, în cadrul căruia locuitorii municipiului sunt invitaţi să-şi prezinte ideile în legătură cu ceea ce ar dori să schimbe sau să îmbunătăţească în cartierele în care locuiesc sau chiar în întregul oraş.

„Vom aloca jumătate milion de lei pe buget participativ, în care comunitatea poate să propună şi să voteze acele proiecte care sunt eligibile din punct de vedere al finanţării publice. Şi anul trecut au ieşit nişte programe, proiecte mici, dar interesante, pe care altfel n-am fi fost putut să aducem la suprafaţă, nu am fi avut noi ideile acestea şi care vizează mai ales perioada de recreere, de linişte şi de activitate sportivă”, a spus Korodi.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Miercurea-Ciuc, în ceea ce priveşte sursele de venit, valoarea veniturilor din impozitul pe venitul persoanelor fizice ar urma să ajungă la 85 de milioane de lei, în creştere cu 11 milioane de lei faţă de anul trecut, în timp ce suma din rambursări de TVA a crescut cu 38,8%, până la 21,84 milioane de lei.

Fondurile europene se ridică la 136,64 milioane de lei, cele de stat la 39,5 milioane de lei, iar în buget sunt incluse şi contribuţiile locatarilor din blocurile care urmează să fie izolate termic, o sumă care depăşeşte 11 milioane de lei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE