PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Direcţia Economică a Primăriei Oradea a reuşit în 2022 un echilibru bugetar pe excedent, în condiţii vitrege

Cea mai mare provocare a anului 2022 a fost aceea a ajustării preţurilor contractelor încheiate de către municipiul Oradea, în proiectele aflate în diverse stadii de derulare, însă, la final de an, s-a reuşit menţinerea unui echilibru bugetar pe excedent în condiţii vitrege şi volatile, a declarat joi, în conferinţă de presă, viceprimarul Antonia Nica, la prezentarea raportului de activitate pe 2022 a Direcţiei Economice din primărie.

„Războiul din Ucraina şi furtunile de pe pieţele internaţionale, regionale şi naţionale nu aveau cum să nu ne afecteze. În aceste condiţii, legiferările, mai mult sau mai puţin clare pe subiectele presupuse de noile realităţi, au obligat aparatul Direcţiei Economice la eforturi care încă nu s-au încheiat şi obligă şi azi la un consistent consum de resurse şi de energie, pe de o parte pentru a ne asigura că respectăm legea, iar pe de altă parte că menţinem cadenţa necesară realizării şi finalizării în termen a proiectelor demarate. Ne bucurăm că măcar o parte a presiunilor financiare suplimentare determinate de asemenea modificări sunt suportate de la bugetul de stat,” a declarat viceprimarul Antonia Nica, în calitate de coordonator al Direcţiei Economice.

Ea a dorit să sublinieze că, fiind în această funcţie de două luni, s-a bucurat, încă de la bun început, „de o impecabilă colaborare şi comunicare” cu colegii din această importantă structură a primăriei, „una dintre direcţiile mari şi importante ale administraţiei locale orădene”.

La prezentarea primului raport de activitate aferent anului 2022 din primărie au participat directorul executiv al Direcţiei Economice, Eduard Florea şi cei doi directori adjuncţi, Simona Vlad şi Sorin Iacob.

Directorul Eduard Florea a precizat că, pe lângă datele financiare – investiţii, excedent bugetar, echilibru financiar, o satisfacţie profesională a anului trecut a fost faptul că nu au mai plecat angajaţi din instituţie, după ce în 2021 a fost „o plecare destul de masivă, a unui număr de 11 angajaţi din 80”.

„Au fost unele transferuri către autorităţi cu remuneraţii mai bune, ceea ce eu spun că s-a îndreptat prin creşterea salariului minim. Deja cred eu că suntem într-o zonă de normalizare. Dar sunt în continuare instituţii sau autorităţi locale din jurul oraşului care oferă salarii mai bune, la un volum de muncă mai mic. Am refăcut prin concurs numărul lor, dar, între timp, a fost o încărcare suplimentară asupra colegilor. Şi mă bucur pentru rezultatele pe partea de investiţii şi pe partea de tehnologie, adică plăţile online care cresc în fiecare an, pentru că relaţia cu publicul este cea care contează cel mai mult,” a declarat Florea.

În ce priveşte investiţiile, anul 2022 a fost un an bun, ceea ce a însemnat un plus de 18% la investiţii faţă de anul 2021, respectiv 527 milioane de lei.

Execuţia bugetară aferentă anului 2022 a înregistrat un excedent bugetar cumulat de 27,31 milioane de lei, sub nivelul excedentului înregistrat la finele anului 2021, dar cu o mulţime de investiţii ce se află în diverse stadii de realizare. Gradul de îndatorare a municipiului Oradea este de 7,2%, calculat ca medie a veniturilor proprii pe ultimii 3 ani. Situaţia este bună şi la gradul de încasare a debitelor care, aferent anului 2022, este de 95%, comparativ cu debitele anuale de 85%.

„În concluzie, din punct de vedere economic lucrurile stau bine, continuăm să reuşim menţinerea unui echilibru bugetar care ne păstrează pe excedent şi asta în condiţii vitrege şi volatile. Se reuşeşte mobilizarea a tot ceea ce este necesar pentru finalizarea marilor proiecte ale administraţiei locale orădene şi pentru a păstra cadenţa strategiilor şi politicilor locale pentru bunăstarea şi speranţa în mai bine a orădenilor,” a declarat viceprimarul Antonia Nica. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE