PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Alba: Iluminatul public, modernizat pe încă 15 străzi din Sebeş, în vederea reducerii consumului de energie

 Iluminatul public de pe 15 străzi din municipiul Sebeş va fi modernizat printr-un proiect care beneficiază de o finanţare nerambursabilă de peste 900.000 de lei, demers în urma căruia consumul anual de energie primară va fi redus cu aproape 53%, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES, de către Primărie.

„Primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor, a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul prin care se modernizează sistemul de iluminat public pe străzile: Pieţii, Piaţa Dacia, 1848, Peneş Curcanul, Horea, Teilor, Şurianu, Călugăreni, Spitalului, Unirii, Parângului, Ştefan cel Mare, Mureşului, 1907, Călăraşi – tronson cuprins între intersecţia cu strada Gării şi intersecţia cu strada PECO, din municipiul Sebeş. Valoarea nerambursabilă a noului proiect este de 900.000 lei inclusiv TVA, reprezentând 82% din totalul cheltuielilor eligibile”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, continuă astfel demersul de modernizare şi eficientizare a reţelei de iluminat public prin accesarea de fonduri nerambursabile prin Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului de Mediu.

Proiectul presupune achiziţionarea şi instalarea de corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemului de telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

„Vor fi înlocuite corpurile de iluminat vechi şi neperformante cu unele construite în baza noilor tehnologii, mai eficiente, mai economice şi mai puţin poluante. Se va realiza completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate sau nefuncţionale, precum şi completarea sistemului de iluminat existent în sectoarele în care acesta este deficitar”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, cele mai importante rezultate ale punerii în practică a proiectului sunt reducerea consumului anual de energie primară în iluminatul public din zonă cu 52,47%, reducerea poluării prin scăderea cantităţii de gaze cu efect de seră degajate odată cu diminuarea consumului de energie electrică, îmbunătăţirea calităţii iluminatului public.

„Sistemul de iluminat public din Sebeş va fi modernizat în întregime graţie mai multor proiecte cu finanţare din Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020”, mai precizează sursa citată. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE