PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: CL Craiova a votat majorarea preţului energiei termice cu 33%; va fi 559,92 lei/Gcal, fără TVA

Consiliul Local Craiova a votat, joi, majorarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, precum şi majorarea preţului pentru populaţie cu peste 33%, de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA).

„Se aprobă modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, de la 463,51 lei/Gcal, la 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA). Preţul local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită din centrele termice rămâne la 869,20 lei/Gcal, (exclusiv TVA). Se aprobă modificarea tarifului local de facturare pentru populaţie, de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, se precizează în raportul de hotărâre aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

Majorarea preţului la energie termică s-a făcut la solicitarea S.C. Termo Urban Craiova SRL care a cerut Primăriei Craiova ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 62/07.12.2022 , de 239,73 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinţi de la CEO, conform Deciziei nr. 1916/2022 de 312,66 lei/Mwh x 1,163 (constantă de transformare din MW în Gcal) = 363,62 lei/Gcal, rezultând un tarif de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar preţul de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,20 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Consilierii USR din CL Craiova au votat împotrivă ţi au solicitat executivului să subvenţioneze integral de la bugetul local această creştere de 140 lei pe gigacalorie, depunând un amendament în acest sens.

„Craiova are nevoie de investiţii majore în infrastructura de termoficare a oraşului. Este veche de peste 40 de ani, cu probleme, iar pierderile mari din reţea sunt suportate de craioveni. Aceste probleme nu vor dispărea cu concerte sau beculeţe, cu pietricele sau statui nefericite, ci prin investiţii care ar fi trebuit să se facă cu mulţi ani în urmă. Având în vedere că anul acesta Olguţa Vasilescu a cheltuit peste zece milioane de euro pentru concerte, beculeţe şi evenimente inoportune, Primăria Craiova are obligaţia de a susţine din bugetul local creşterea preţului la gigacalorie”, a declarat Cezar Drăgoescu, consilier local USR Craiova, potrivit unui comunicat de presă al USR Dolj.

De menţionat că aceasta este cea de-a doua majorare a tarifului la energie termică în Craiova în ultima jumătate de an, după cea din luna august când tariful local de facturare pentru populaţie a crescut de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). De asemenea, este a treia majorare din ultimele 14 luni, preţul gigacaloriei în Craiova fiind acum aproape dublu faţă de septembrie 2021. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE