PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Cincisprezece tramvaie Imperio, puse în circulaţie pe linia 41

Cincisprezece tramvaie noi produse de Astra Arad sunt puse în circulaţie pe linia 41, începând de sâmbătă, de la ora 5,00.

Vineri, Consiliului General al Capitalei a aprobat punerea noilor tramvaie la dispoziţia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov.

Conform contractului încheiat între Municipiul Bucureşti şi Asocierea Astra Vagoane Călători SA – CRRC Qingdau Sigang CO, până la sfârşitul anului vor fi furnizate 17 tramvaie, din totalul de 100. Noile tramvaie urmează să fie introduse, etapizat, şi pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40 şi 55.

Primul tramvai electric a fost pus în circulaţie în Bucureşti pe 9 decembrie 1894. Colorat în verde, tramvaiul inscripţionat cu numărul 14 circula de la Cotroceni la Obor.

„La vremea respectivă, înlocuirea tramvaielor trase de cai cu cele cu tracţiune electrică a întâmpinat opoziţie serioasă din partea consilierilor Primăriei care îl considerau periculos şi se temeau că firele electrice îi vor ‘trăsni’ pe oameni. 128 de ani mai târziu, tramvaiele electrice au rezistat testului istoriei, ba chiar sunt mijlocul de transport în comun cel mai prietenos cu mediul şi cel mai eficient din punct de vedere al fluxului de călători transportat”, a scris, pe Facebook, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Potrivit viceprimarului Stelian Bujduveanu, au trecut peste 33 de ani de la Revoluţie, iar Bucureştiul va avea „în sfârşit” tramvaie noi.

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunţat că fiecare nou tramvai va avea câte un controlor dedicat, responsabil pe partea de informare şi de monitorizare a activităţilor pe parcursul întregii zile. STB a instruit 91 de manipulanţi care vor conduce acest nou model de tramvai.

Tramvaiele sunt dotate cu noua generaţie de validatoare la fiecare uşă pentru plata călătoriei, atât cu cardul bancar, cât şi cu dispozitive smart NFC şi au sistem de aer condiţionat şi încălzire HVAC ce va permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon.

De asemenea, tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi au sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.

Noile tramvaie permit reducerea timpilor de parcurs şi creşterea calităţii rulării prin sistemele moderne de tracţiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tracţiune.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri, în valoare de aproape 170 de milioane de euro, a fost semnat în mai 2021. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE