PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc va depune un proiect cu fonduri europene pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe 12 clădiri publice

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc va depune un proiect finanţare prin fonduri europene pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe 12 clădiri publice din oraş, printre care se numără unităţi şcolare, săli de sport dar şi sediul Direcţiei Floricole din oraş.

Viceprimarul municipiului, Bors Bela, a declarat, pentru AGERPRES, că într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local s-a aprobat analiza energetică pentru cele 12 clădiri, iar documentaţia se va depune la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru atragerea de fonduri din Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Proiectul vizează „realizarea capacităţilor de producţie energie din surse regenerabile, prin montarea panourilor fotovoltaice”, are o valoare de aproximativ 7 milioane de lei, din care circa 5,8 milioane vor fi fonduri europene, iar restul din bugetul local.

Viceprimarul a precizat că, în urma analizei energetice efectuate, a reieşit că aceste 12 clădiri consumă 1,6 Gigawaţi energie electrică pe an, din care 49,2% ar fi produse de aceste sisteme, ceea ce ar fi o mare economie la cheltuielile de întreţinere.

„Aceste analize au fost făcute luând în calcul vremea în Miercurea-Ciuc. (…) În momentul de faţă, văzând care este situaţia în Europa cu preţurile la curent şi la gaze, credem că aceasta este o opţiune ideală pentru a menţine aceste cheluieli cu curentul la nivelul de azi, să spunem”, a arătat viceprimarul Bors Bela.

De asemenea, potrivit viceprimarului, se doreşte elaborarea unor proiecte similare şi pentru alte clădiri publice din oraş, cum ar fi Sala Sporturilor, bazinul de înot sau clădirile primăriei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE