PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Argeş: Peste 1,57 de miliarde de euro vor fi disponibile în regiunea Sud Muntenia prin ADR

Fonduri europene de peste 1,57 de miliarde de euro vor fi disponibile în regiunea Sud Muntenia prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională, a declarat miercuri, la Piteşti, la o dezbatere privind implementarea Strategiei naţionale şi planului de acţiune pentru dezvoltare durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat miercuri, la Piteşti, cea de-a patra conferinţă regională privind stadiul implementării Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă 2030, la eveniment fiind prezenţi peste 100 de participanţi, reprezentanţi ai unor instituţii, societăţii civile, mediului de afaceri, ai unor universităţi şi institute de cercetare, precum şi organizaţii de tineret, din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman.

În cadrul conferinţei au fost prezentate instrumentele realizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în vederea facilitării implementării acestei strategii care vizează dezvoltarea prin armonizarea celor trei piloni ai sustenabilităţii: economie, societate şi mediu.

„Am ajuns la jumătatea acestei serii de conferinţe regionale pe care le organizăm pentru a conecta comunităţile locale la instrumentele pentru dezvoltare durabilă realizate în proiectul ‘România Durabilă’. În continuare este impresionant numărul mare de actori regionali din toate segmentele sociale care sunt interesaţi de implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă. România va avea acces la fonduri de dimensiuni fără precedent, prin exerciţiul financiar european multi-anual şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Doar în regiunea Sud Muntenia vor fi disponibile peste 1,57 miliarde de euro prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională. Trebuie să fim pregătiţi şi să creăm acele mecanisme astfel încât să accesăm banii şi să îi direcţionăm înţelept către creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar acest lucru se poate face aplicând principiile sustenabilităţii”, a declarat Laszlo Borbely, citat în comunicat.

Participanţii la conferinţă, printre care subprefectul judeţului Argeş Ciprian-Mihai Neculăescu, administratorul public al judeţului Argeş, Cristian Puiu, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, au subliniat importanţa dezvoltării durabile şi rolul esenţial al administraţiilor locale în procesul pe care îl presupune.

Un subiect important al intervenţiilor a fost mobilitatea urbană şi investiţiile în transportul din Municipiul Piteşti şi zona metropolitană, precizează sursa citată.

Planul de acţiuni şi alte instrumente care facilitează implementarea strategiei naţionale de dezvoltare durabilă au fost prezentate de către experţi guvernamentali. Printre acestea se mai numără Codul Român al Sustenabilităţii (instrument de raportare al impactului companiilor asupra comunităţii, www.codsustenabilitate.gov.ro) şi agregatorul de indicatori naţionali şi europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). Participanţii au avut ocazia să afle mai multe şi despre segmentul de „finanţări verzi” de la reprezentantul unei bănci comerciale.

A fost prezentată, de asemenea, formarea profesională a experţilor în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), care urmează să fie extinsă prin cursuri pentru 2000 de experţi până în 2026, după ce luna trecută prima serie a absolvit cursurile la Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar Universitatea din Piteşti este printre primele care s-a acreditat pentru a susţine astfel de cursuri de formare.

Despre setul de indicatori naţionali pentru monitorizarea progresului Strategiei de dezvoltare durabilă au vorbit experţi ai Institutului Naţional de Statistică, iar indicatorii subiectivi măsuraţi prin cele 50 de barometre de opinie publică au fost prezentaţi de sociologul Mirel Palada.

Dezbaterea regională care a avut loc la Piteşti face parte dintr-o serie de opt astfel de evenimente desfăşurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613 MySMIS 127545, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2014-2020. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE