PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Prefectul de Timiş: 25 de centre de centre de permanenţă din judeţ, desfiinţate de la 1 decembrie; acestea nu îşi justificau activitatea

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat, miercuri, că în urma controlului dispus în vară la centrele medicale de permanenţă, 25 de centre din cele 47 din judeţ se vor desfiinţa de la 1 decembrie, întrucât nu îşi justificau activitatea, dar erau plătite în funcţie de programul orar, chiar dacă nu aveau pacienţi.

Prejudiciul stabilit în urma controlului a fost stabilit la 1,372 milioane de lei, iar un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.0000 de lei din cei 112.000 lei primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate, potrivit prefectului.

„Sunt în măsură să anunţ măsurile privind reformarea activităţii centrelor de permanenţă din judeţ. În acest moment, din cele 47 de centre, 12 au fost reorganizate, 10 sunt în curs de organizare, adică stabilim în zilele următoare se va decide dacă se vor menţine sau nu, funcţie de clarificările pe care au promis că le aduc, iar 25 de centre se desfiinţează din 1 decembrie. Astăzi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş va emite aceste ordine. În Timişoara, din cele 17 centre se desfiinţează 11 şi mai rămân şase, în Lugoj rămâne doar un centru din cele patru actuale”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

Prefectul a adăugat că totodată se analizează şi posibilitatea deschiderii unor noi centre în zonele izolate din estul judeţului, primul probabil urmând să fie deschis în comuna Nădrag, unde s-a înregistrat deja o cerere în acest sens, de la primărie, şi toată acea zonă nu are niciun fel de asistenţă medicală în afara programului.

Mihai Ritivoiu a explicat că judeţul avea în luna aprilie 47 de centre de permanenţă (unul la 14.500 de locuitori), în timp ce restul ţării are în total doar 355 de centre (unul la 54.924 locuitori), ceea ce indica faptul că aici erau de trei ori mai multe centre pe cap de locuitor decât în celelalte zone ale ţării.

„Avem centre de permanenţă înfiinţate haotic prin judeţ. În zona de est, de la Racoviţa până la Margina, nu este niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanţă de 4 kilometri. Foarte densă este repartiţia centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, în condiţiile existenţei de spitale cu secţii de Urgenţă. Trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între altele două este o distanţă de 10 minute de mers pe jos. Existau centre cu o medie trei-patru pacienţi pe zi, în condiţiile în care centrele nu sunt plătite la performanţă sau în funcţie de numărul de pacienţi pe zi, ci cu ora, de la 15,00 până la ora 8,00. Un centru ne costă anual 480.000 de lei, iar Timişul costă bugetul de stat 22,5 milioane de lei anual. Astfel (prin reorganizare, n.r.) se vor economisi anual 12 milioane de lei. Într-o comună erau două centre de permanenţă din care unul deservea satul unei alte comune”, detaliază prefectul.

Mihai Ritivoiu a punctat că majoritatea acestor centre medicale sunt o extensie a medicilor de familie din localităţile respective. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE