PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

MDLPA: Proiecte transfrontaliere de peste 70 milioane euro, finanţate prin Programul România – R. Moldova

Proiecte transfrontaliere în valoare de peste 70 milioane euro sunt finanţate prin Programul România – Republica Moldova, informează luni Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, membrii Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operaţional ENI România – Republica Moldova s-au reunit, săptămâna trecută, la Chişinău, pentru întâlnirea de bilanţ anual al programului.

”Programul România – Republica Moldova finanţează 81 de proiecte, cu o valoare de 70,8 milioane euro fonduri nerambursabile. Până în prezent, 43 de proiecte şi-au finalizat perioada de implementare şi se estimează că alte 10 vor fi terminate până la finalul anului. Proiectele vizează atât investiţii în infrastructură medicală, în infrastructura de educaţie şi cea de transport, precum şi în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la graniţa cu Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Totodată, au fost achiziţionate echipamente pentru şcolile şi spitalele din zona de graniţă şi au fost realizate instruiri comune pentru cadrele didactice şi pentru personalul sanitar din aria programului.

”Investiţii importante au fost făcute cu ajutorul acestor proiecte de cooperare în dotarea şi pregătirea Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi a partenerilor din Republica Moldova, în vederea unei mai bune reacţii a populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă”, precizează sursa citată.

În cadrul reuniunii, au fost discutate şi prevederile noului proiect de regulament, elaborat la nivel european pentru a veni în sprijinul programelor la graniţele externe ale UE, în contextul conflictului din Ucraina şi al suspendării programelor de cooperare cu Rusia şi Belarus, prin care sunt vizate măsuri de flexibilizare a implementării proiectelor şi simplificarea anumitor proceduri de management al programului.

Reprezentanţii celor două ţări partenere au vizitat trei dintre proiectele finanţate prin program, aflate în zona Chişinăului.

La întâlnire au participat reprezentanţii Autorităţii de Management (MDLPA), ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Iaşi), autorităţile locale din judeţele care fac parte din aria programului, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale din cele două ţări şi ai Comisiei Europene. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE