Proiecte în valoare totală de 1,451 miliarde de lei pentru investiţii în spitale, precum şi continuarea proiectului de refacere şi modernizare a Patinoarului ‘Flamaropol’ figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei.
Printre cele 21 de propuneri de pe ordinea de zi se numără:
* Proiecte în valoare totală de 1,451 miliarde de lei pentru investiţii în Spitalele ‘Victor Gomoiu’, ‘Alexandru Obregia’, ‘Sfânta Maria’ şi Filantropia, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Primul proiect prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea înfiinţării şi amenajării unui centru de excelenţă în oncopediatrie în cadrul Spitalului Clinic de Copii ‘Dr. Victor Gomoiu’. Valoarea totală a investiţiei este de 326.985.688 lei cu TVA. Centrul de tratament ar urma să aibă un regim de înălţime -2S+P+5E, iar prin realizarea investiţiei „se va asigura consultarea, evaluarea şi diagnosticarea lunară pentru circa 1.000 de copii bolnavi de cancer, iar pentru diversele proceduri medicale oncopediatrice, 6.000 de copii bolnavi anual, în spaţii moderne amenajate special”.
Al doilea proiect vizează construirea unui Centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie ‘Prof. Dr. Alexandru Obregia’, la o valoare de 60.587.323 de lei cu TVA. Clădirea va fi formată din două corpuri separate: Corpul C1 cu regim de înălţime S+P+3E, având funcţiunea de cabinete medicale pentru tratarea copiilor prin terapie, iar Corpul C2 cu regim de înălţime S+P+1E.
A treia propunere se referă la realizarea unui centru de transplant multi-organ în cadrul Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, prin construirea unui corp nou de clădire, valoarea investiţiei fiind de 610.172.610 lei cu TVA. Realizarea investiţiei constă, în principal, în edificarea unei clădiri noi în care să funcţioneze integrat următoarele compartimente şi secţii medicale: imagistică (CT şi RMN), ambulatoriu cu 16 cabinete consultaţii, laborator anatomo-patologie şi laborator transplant, ATI cu 17 posturi; blocul operator cu opt de săli de operaţie, din care două săli de operaţie hibrid; spitalizare cu 66 de paturi, spaţii conexe necesare (sterilizare, depozitare farmacie, spălătorie, spaţii administrative şi destinate logisticii, spaţii tehnice etc.).
Primăria doreşte să obţină finanţare prin PNRR şi în vederea extinderii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, prin construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 453.495.787 lei cu TVA, fiind vorba despre o clădire cu regim de înălţime S+P+4E, cu funcţiunea de spital obstetrică-ginecologie.
* Urmează să fie actualizaţi indicatorii tehnico-economici pentru refacerea şi modernizarea Patinoarului artificial „Mihai Flamaropol”. Valoarea totală a investiţiei va fi actualizată la 226.553.880 lei cu TVA, dintre care lucrările de construcţie şi montaj vor reprezenta 148.453.230 lei. Potrivit referatului de aprobare, patinoarul va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 9.500 mp, cu o capacitate de 3.100 de locuri, inclusiv VIP.
* Primăria Sectorului 4 vrea să poată oficia căsătorii şi în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens de către autorităţile publice locale şi să poată percepe taxe pentru asigurarea acestor servicii. Condiţiile în care se pot institui aceste taxe speciale vor fi stabilite prin regulament aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 4. În documentaţia care însoţeşte solicitarea venită din partea Primăriei Sectorului 4 se arată că au fost primite frecvent solicitări şi întrebări privind posibilitatea oficierii căsătoriilor în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens de către autorităţile publice locale.
* Urmează să fie actualizaţi indicatorii tehnico-economici în vederea reabilitării a şase artere, lucrările fiind estimate la o valoare totală de 24,6 milioane lei. Este vorba despre: str. Băiculeşti, str. Biharia, Alee de legătură (Cal. Griviţei – str. Ialomicioarei), str. Pechea, şos. Bucureşti – Măgurele, Drumul Cooperativei.
* A fost reintrodus pe ordinea de zi proiectul care vizează realizarea unui parc pe bulevardul Doina Cornea, la solicitarea Primăriei Sectorului 6. Proiectul, care are nevoie de o majoritate de două treimi, a întrunit doar 32 de voturi în şedinţa anterioară a CGMB, insuficiente în vederea adoptării. În baza acestuia, se solicită Guvernului emiterea unei hotărâri pentru transmiterea imobilului în suprafaţă de 11.382 mp situat în bulevardul Doina Cornea (fost bulevard Vasile Milea) nr. 5G, Sector 6, din domeniul public al statului şi din administrarea Serviciului Român de Informaţii în domeniul public al municipiului Bucureşti în vederea realizării unui parc.
* A fost reintrodus pe ordinea de zi protocolul de colaborare privind pregătirea şi implementarea proiectului „Introducerea şi, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban şi metropolitan Bucureşti – Ilfov”, între Municipiul Bucureşti şi Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” – S.A.
* Alte proiecte de pe ordinea de zi vizează aprobarea studiilor de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico – economici pentru lucrări de semaforizare la intersecţiile străzilor: Av. Radu Beller x Av. Popa Marin şi Alexandru Şerbănescu x Căpâlna. De asemenea, vor fi actualizaţi indicatorii tehnico-economici în vederea introducerii în Sistemul de Management al Traficului (BTMS) a intersecţiilor: bd. Camil Ressu x str. Iloara, bd. Theodor Pallady x str. Jean Steriade, bd. Camil Ressu x şos. Mihai Bravu, bd. Camil Ressu x Liviu Rebreanu, bd. Camil Ressu x bd. Fizicienilor. AGERPRES