PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Stelian Bujduveanu: Tarif unic de parcare în Bucureşti de 5 lei/oră – proiect de hotărâre în dezbatere publică

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunţat, vineri, punerea în dezbatere publică a unui proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HCGMB nr. 517/2019 care să reglementeze mai clar condiţiile de utilizare a parcărilor publice din Bucureşti, propunându-se un tarif unic de 5 lei pe oră, aplicabil în intervalul orar 8,00 – 20,00, de luni până vineri, pentru toate categoriile de utilizatori – persoane fizice şi juridice.

Pentru riverani, abonamentul lunar costă 50 de lei, iar cel anual – 500 de lei, a scris Bujduveanu, pe Facebook.

Se propun, totodată, abonamente pentru persoane fizice/persoane juridice şi instituţii publice, în zilele de luni – duminică, în intervalul orar 08,00 – 20, 00, de 25 lei/zi sau 500 lei/lună.

Potrivit viceprimarului Capitalei, maşinile electrice vor beneficia de gratuitate pentru utilizarea locurilor de parcare.

Această prevedere este cuprinsă într-un proiect de hotărâre privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturismele cu emisii zero (0) de carbon – CO2 înmatriculate în municipiul Bucureşti, precum şi de abrogare a HCGMB nr. 140 din data de 26.05.2016 privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti de către autoturisme hibrid şi cele electrice înmatriculare în municipiul Bucureşti, precum şi aprobarea modelului de vignetei de identificare.

Bujduveanu a precizat că va fi creat un registru unic al maşinilor electrice înmatriculate în Capitală. Totodată, vor avea obligaţia de a achita tariful de parcare autoturismele electrice utilizate pentru activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum şi cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare care promovează activităţi comerciale de orice fel.

Alte reglementări, cuprinse într-un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii CGMB nr. 305/31.10.2016, vizează asigurarea accesului gratuit al jurnaliştilor la programele/proiectele intituţiilor/serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi utilizarea gratuită de către aceştia a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul Capitalei, precum şi a parcărilor aferente instituţiilor/serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea CGMB.

Un alt proiect pus în dezbatere publică vizează modificarea HCGMB nr.371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE