PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita/Primarul din Borsec, după redobândirea de către oraş a statutului de staţiune balneoclimaterică: E un moment foarte important

Primarul din Borsec, Mik Jozsef, a salutat, vineri, redobândirea de către oraş a statutului de staţiune balneoclimaterică, în urma unei decizii a Guvernului, precizând că este un moment foarte important, care va duce la accelerarea dezvoltării şi la creşterea numărului de turişti.

„Este un moment foarte important în viaţa oraşului, în viaţa staţiunii Borsec şi, sincer, ne bucură foarte mult, pentru că, până la urmă, acesta este rodul muncii noastre, pe care am depus-o în ultimii 12 ani. Statutul acesta înseamnă că, pe lângă o chestiune de imagine pentru Borsec, de acum înainte, şi bineînţeles cu deschiderea bazei de tratament în decembrie, se reiau tratamentele, putem lucra cu Casa Naţională de Pensii, putem încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci oamenii pot veni din nou la tratament. Dar este foarte important şi pentru continuarea investiţiilor, pentru că vom avea la dispoziţie o multitudine de posibilităţi de finanţare şi la fonduri europene şi la fonduri guvernamentale. (…) Este un punct de cotitură şi chiar şi dezvoltarea va lua avânt, dacă putem să folosim la maxim aceste posibilităţi de finanţare, dar şi, automat, intrăm în circuitul de bilete de tratament, oamenii vor afla mult mai uşor despre Borsec şi va fi un flux de turişti care ne vor vizita în continuare, nu numai pentru tratament, dar şi pentru prevenţie. Pentru că e important să ne gândim şi la prevenţie, iar la această bază de tratament se va face şi prevenţie, nu doar tratament”, a declarat pentru AGERPRES Mik Jozsef.

Primarul a mai precizat că se aşteaptă de mult timp redobândirea statutului de staţiune balneoclimaterică, pe care oraşul l-a pierdut în 2001, după închiderea fostei baze de tratament, punctând faptul că a fost nevoie de realizarea tuturor investiţiilor necesare, pentru ca acest lucru să se întâmple.

Staţiunea Borsec, una dintre cele mai cunoscute din România, a intrat în declin după anul 1989, iar acesta s-a accentuat după 2001, când baza de tratament s-a închis.

Din cele câteva mii de locuri de cazare existente în 1989, s-a ajuns în 2008 la doar 84 de locuri, iar în prezent, în urma investiţiilor realizate cu fonduri europene, guvernamentale, locale şi judeţene, inclusiv construirea pârtiilor de schi din Borsec, a pistei de bob sau a altor posibilităţi de petrecere a timpului liber, numărul locurilor de cazare a ajuns la aproximativ 800.

Se speră ca, după deschiderea centrului balnear, numărul locurilor de cazare să crească semnificativ.

Primarul din Borsec a anunţat, recent, că Centrul SPA&balneo va fi inaugurat la mijlocul lunii decembrie, pregătirile fiind pe ultima sută de metri.

Construcţia centrului balnear a început în anul 2011, valoarea acestuia ridicându-se la aproximativ 8 milioane de euro.

Acesta cuprinde un centru spa şi o bază de tratament, cu o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi în sezonul de vară şi 700 persoane în timpul iernii.

El va oferi în zona de SPA piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună şi saună cu aburi, iar în zona balneo vor fi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaje sau terapie cu apă minerală caldă şi rece.

Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE