PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Municipiul Suceava participă la misiunea europeană ‘100 de oraşe inteligente şi neutre climatic pînă în 2030’

Proiectele din strategia Sucevei pentru „100 de oraşe inteligente şi neutru climatic până în anul 2030”, misiune la care a fost desemnată municipalitatea să participe, au fost prezentate, miercuri, la Bucureşti, a anunţat primarul Ion Lungu.

Edilul a participat la sediul Asociaţiei Municipiilor din România la o întâlnire cu Patrick Child, director general adjunct al Direcţiei Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene şi manager al misiunii „100 de oraşe inteligente şi neutru climatic până în anul 2030”, proiect în care a fost selectat şi municipiul Suceava.

Lungu a prezentat managerului misiunii stadiul municipalităţii în ceea ce priveşte elaborarea Climate City Contract (CCC), arătând că Suceava a încheiat contract de consultanţă în acest domeniu, a format Grupul Local de Lucru ce lucrează deja cu echipa de proiect pe domeniile de mobilitate urbană, energie regenerabilă, eficienţă energetică clădiri, iluminat public, managementul deşeurilor, managementul apei, spaţii publice şi sisteme culturale, sociale, financiare şi instituţionale.

„Municipiul Suceava intenţionează să acceseze fonduri nerambursabile prin programul Horizon Europe, prin misiunea 100 de oraşe neutre din punct de vedere al impactului climei până în anul 2030”, a spus Lungu.

Potrivit primarului, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava va fi depusă aplicaţia pentru „Oraşe-pilot”, valoarea grantului fiind de aproximativ 0,5 milioane de euro, proiectul pilot presupunând acţionarea în trei direcţii, respectiv sisteme de iluminat inteligente, sisteme de comunicaţii prin lumină (Li-Fi) şi comunicaţii vehiculare pe bază de lumină.

El a mai precizat că, la începutul lunii viitoare, vor fi organizate întâlniri cu membrii Grupului Local de Lucru, structurate pe domeniile de interes ale proiectului.

„Dintre proiectele incluse în strategie menţionăm cele pentru creşterea eficientei energetice, construire parc fotovoltaic, reabilitarea de reţele termice, extinderea transportului ecologic în zona metropolitană. (…) Ne dorim să pregătim cât mai profesionist Climate City Contract, care va cuprinde proiectele asumate de comunitate”, a spus Lungu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE