PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Arad: Reconversia Pieţei Catedralei include realizarea unei fântâni arteziene în forma cetăţii din oraş

Modernizarea şi reconversia Pieţei Catedralei din municipiul Arad, un proiect finanţat de la bugetul local cu 24 de milioane de lei, include realizarea unei fântâni arteziene care va avea la sol forma amprentei Cetăţii Aradului, în timp ce zona va mai include suprafeţe pavate, spaţii verzi şi alei pietonale.

Primarul oraşului, Călin Bibarţ, a prezentat, marţi, proiectul de reconversie a Pieţei Catedralei, pentru care ordinul de începere a lucrărilor va fi semnat săptămâna viitoare.

Piaţa agroalimentară are o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi şi funcţionează de mai bine de un secol, dar se va închide pentru comercianţi la 1 noiembrie, pentru a fi transformată într-un loc de promenadă, proiect care va face ca şi străzile care încadrează piaţa să devină parţial pietonale.

Primarul a spus că zona va avea un spaţiu cu verdeaţă de 3.000 de metri pătraţi, o suprafaţă pavată cu piatră naturală de culori diferite, alei pietonale şi o „fântână arteziană de formă stelată care imită amprenta la sol a Cetăţii Aradului”. Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri.

„Întrucât fiecare jet de apă acţionează independent de cel de lângă el, va fi posibilă simularea unui efect prin care apa desenează traiectoria râului Mureş datorită înălţimii variabile a jeturilor de apă. Fântâna şi jeturile de apă vor fi iluminate cu ajutorul LED-urilor, a proiectoarelor RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori”, a spus edilul.

Piaţa Catedralei va avea iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti, iar iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de 6 metri înălţime şi corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală.

Vor exista 25 de bănci, trei cişmele stradale, 23 de coşuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată.

„De săptămâna viitoare demarăm lucrările de amenajare a Pieţei Catedralei. Pentru început, terenul vizat de proiect va fi eliberat de construcţiile existente, iar dacă ne permite vremea, vom trece la următorul pas, în caz contrar lucrările vor continua în primăvară. Cert este că în cursul anului viitor se va finaliza. Sperăm să ridicăm acea zonă, prin noua amenajare propusă”, a declarat primarul Călin Bibarţ, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Piaţa Mare”, cum este numită popular de arădeni, s-a format în urmă cu mai mult de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, care a fost construită între anii 1862-1865. Comercianţii vor fi relocaţi într-o piaţă interioară amenajată în apropiere, iar zona pietonală ce va exista peste un an va fi legată de Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi de Turnul de Apă. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE