Un număr de 12 gospodării vechi din satul turistic Breb vor fi reabilitate în cadrul unui proiect arhitectural menit să pună în valoare moştenirea localităţii, a informat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.
Gospodăriile, majoritatea construcţii din lemn, au fost introduse în proiectul de finanţare „Patrimoniul vernacular al satului Breb”, derulat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„În această vară, la semnarea Acordului de parteneriat între Consiliul Judeţean Maramureş – Ordinul Arhitecţilor Filiala Nord-Vest şi Primăria Ocna Şugatag pentru realizarea acestui proiect, au fost cuprinse 8 case din Breb pentru reabilitare, iar după o serie de demersuri a fost obţinută finanţarea pentru reabilitarea a 12 gospodării din Breb. (…) Valoarea proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR – şi fonduri proprii ale judeţului Maramureş. Practic, pentru fiecare gospodărie tradiţională se alocă 60.000 de euro pentru reabilitare. În a doua etapă a proiectului vor fi identificate alte patru localităţi din toate cele patru ţări (zone etnografice – n.r.) ale Maramureşului şi vor fi reabilitate centrele localităţilor cu gospodăriile şi instituţiile aferente”, a spus Ionel Bogdan.
Conform acestuia, obiectivul principal al proiectului este păstrarea arhitecturii specifice judeţului Maramureş, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea turismului.
„Breb este cel mai vizitat sat din Maramureş, cunoscut pentru frumuseţea acestui ţinut, dar şi pentru tradiţiile şi obiceiurile vii de sute de ani, pe care noi avem datoria de a le păstra şi transmite mai departe, generaţiilor tinere”, a mai punctat Ionel Bogdan.
Contractul de finanţare a fost semnat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în prezenţa ministrului Marcel Boloş. AGERPRES