PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: Primăria Craiova a preluat Grădina de vară Patria şi cinematografele Modern şi Craioviţa

Primăria municipiului Craiova a preluat recent, prin protocol, de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „RomaniaFilm” Bucureşti, Grădina de vară Patria din centrul municipiului, în proximitatea Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, şi cinematografele Modern şi Craioviţa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Craiova, Marina Andronache, protocolul de preluarea a bunurilor mobile cuprinse în inventarul sălilor de cinematograf şi Grădinii de vară Patria a fost semnat în baza unei hotărâri a Consiliului Local Craiova din 2010 prin care acestea fuseseră trecute din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „RomaniaFilm” Bucureşti în domeniul public al municipiului Craiova şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova.

„Hotărârea Consiliului Local Craiova a fost aprobată din 2010, însă protocolul de preluare nu fusese până acum încheiat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Acesta a mai afirmat că din acest moment Primăria Craiova va căuta soluţii pentru a reînscrie Grădina de vară Patria şi sălile de spectacol în circuitul cultural al oraşului.

„Pentru Grădina de vară Patria se caută soluţii, inclusiv de finanţare europeană. Vorbim despre o adevărată bijuterie arhitecturală, motiv pentru care ar fi păcat să o demolăm. Grădina de vară Patria este un obiectiv cultural pe care dorim să-l readucem în prim plan la adevărata sa valoare. Cel mai probabil, aici va fi tot un spaţiu cultural, unde să se facă proiecţii de filme sau alte activităţi din domeniul artelor”, a mai declarat Marina Andronache.

Grădina de vară Patria este închisă din anul 2004 şi a început să se degradeze, devenind un loc insalubru în centrul municipiului Craiova, plin de şobolani şi buruieni, frecventat de persoane fără adăpost. Comunitatea locală din zonă salută intenţia primăriei de a prelua clădirea şi speră că această bijuterie a Craiovei va fi redată circuitului cultural al Craiovei.

„Pe vremuri, Grădina de vară Patria era un obiectiv cultural important al Craiovei, chiar de talie internaţională, având în vedere că aici a concertat şi Tom Jones. În serile de vară erau spectacole de muzică şi rulau film. Clădirea are o vârstă venerabilă, dar se încăpăţânează să reziste în ciuda vitregiilor vremurilor, inclusiv cutremurului din 1977, dovadă că a fost foarte bine proiectată şi are o structură solidă care o face încă să reziste intemperiilor vremurilor de toate felurile. Este un obiectiv de primă mână al Craiovei, dar acum a ajuns casa şobolanilor, insectelor, focar de infecţie în zonă. Numai la intervenţia locatarilor din zonă s-a îngrădi una din cele două intrări, pentru că altfel era şi adăpostul celor care se droghează. Clădirea este serios deteriorată şi există riscul să cadă peste locatarii cu care se învecinează. Decizia Primăriei Craiova de a curăţa buruienile care erau spectatori prin scaunele rupte este un prim pas de a înlătura această junglă urbană. Salutăm intenţia primăriei de a prelua clădirea şi sperăm că această bijuterie a Craiovei va fi redată circuitului cultural al oraşului, astfel încât o plimbare prin parcul romantic al Craiovei, unul din cele mai frumoase din Europa, să se încheie cu vizionarea unui spectacol în acest loc superb altădată”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Viaţă, Luminiţa Simoiu.

Locuitorii din zonă spun că susţin transformarea Grădinii de vară Patria în centru cultural şi speră că să va materializa cât mai repede.

„Ne bucurăm să aflăm că Primăria municipiului Craiova are un proiect de creare a unui centru cultural care va umple un gol adânc resimţit de craioveni. Bucuria este cu atât mai mare cu cât se are în vedere repunerea în valoare a unei clădiri degradate şi abandonate. Comunitatea din zona teatrului susţine cu toată deschiderea proiectul primăriei, iar cu cât aceste se va materializa mai repede, cu atât va fi mai bine”, a declarat şi prof.univ. Niculae Mătăsaru, care locuieşte în apropierea acestei clădiri.

Grădina de vară Patria este un punct de reper important în Craiova, aici funcţionând binecunoscutul cinematograf în aer liber din municipiu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE