PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiş: Colterm a solicitat Primăriei Timişoara actualizarea preţului gigacaloriei cu circa 17%

Administratorul special al societăţii de termoficare Colterm, în insolvenţă, Cristian Amza, a declarat în cadrul Colegiului prefectural, care a avut loc joi, că va înainta o adresă către Primăria Municipiului Timişoara pentru actualizarea preţului gigacaloriei cu circa 17%, care, dacă va fi votată de Consiliul Local, se va aplica de la 1 noiembrie sau 1 decembrie.

„Vom înainta, probabil săptămâna viitoare, o adresă către Primăria Timişoara, pentru actualizarea preţului, care va fi, undeva, la 17%. Este decizia Municipiului Timişoara dacă această majorare va fi aplicată de la 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv dacă va suporta municipiul Timişoara această creştere sau o va împărţi într-o formă sau alta cu abonaţii Colterm. Costurile au crescut extraordinar de mult, iar o tărăgănare a adoptării acestui nou preţ va face ca societatea să aibă şi mai mari probleme decât are acum”, a explicat Cristian Amza.

Administratorul special al Colterm a precizat că pe componenta de combustibil pe cărbune este contractată întreaga cantitate de aproximativ 220.000 de tone, stocul fizic la CET Sud astăzi este de 52.000 de tone.

„Consumul mediu zilnic este plus minus 700 de tone; estimarea noastră este că în funcţie de aprovizionările pe care le vom avea, finalul acestei luni ne va găsi cu cel puţin 50.000 de tone stoc. Avem două contracte mari, unul din bazinul Motru, unul din bazinul Bihor”, a punctat Amza.

În schimb, pe componenta de gaz lipseşte în jur de o treime din necesar, din cauza penuriei de gaz pe piaţă.

„Necesarul pe tot sezonul rece, cuprins în perioada 1 noiembrie – 31 martie, este de plus minus 125.000 de megavaţi de gaz. Încercăm să identificăm variante inclusiv cu autorităţile naţionale, pentru a găsi această cantitate de gaz în piaţă”, a menţionat administratorul special al Colterm.

Potrivit acestuia, iarna trecută au fost două episoade, unul la începutul sezonului rece, când efectiv Colterm nu a avut contract de gaz şi a fost obligat să nu furnizeze absolut nimic. Amza a dat garanţii că acea situaţie nu se va repeta, pentru că sunt contracte încheiate. Al doilea episod de criză a fost în ianuarie, când s-a impus reducerea temperaturilor de furnizare a agentului termic, ca urmare a faptului că preţurile pe gaz erau exponenţiale şi ajunseseră la aproape 1.000 lei mia de metri cubi.

„Anul acesta avem un preţ reglementat pe gaz, avem contractele de cărbune relativ securizate, singurele două neclarităţi acum sunt o treime din cantitatea de gaz (care lipseşte, n.r.) şi preţul la energie care fluctuează foarte, foarte mult, la niveluri ridicate şi termiile nu sunt incluse în schema de plafonare. Cu aceste mici menţiuni legate de energia electrică şi de gaz, aş spune că nu ar trebui să avem sincopele pe care le-am avut anul trecut. Anul trecut, când am preluat compania, stocul de cărbune era de 900 de tone, iar anul acesta avem 50.000 de tone”, a adăugat Amza.

El a mai adăugat că furnizarea căldurii se face la parametrii corelaţi cu temperaturile exterioare. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE