Primăria Sectorului 2 vrea să obţină prin Programul Operaţional Infrastructură Mare finanţare pentru un proiect în valoare totală de 96 de milioane de lei, care vizează achiziţionarea de utilaje şi pubele pentru colectarea separată a deşeurilor.
În şedinţa de vineri a Consiliului Local Sector 2 a fost actualizat studiul de fezabilitate al proiectului, în concordanţă cu discuţiile purtate de către primărie cu autoritatea de management.
„Suntem foarte avansaţi şi finanţarea pentru acest proiect este, practic, în posibilităţile noastre. Suma întregului proiect este de 96 de milioane de lei, fără TVA, din care partea de cofinanţare din partea Sectorului 2 este de 20%, TVA urmând să fie recuperată integral de la autoritatea de management. Deci, vorbim de peste 80 de milioane de lei care pot fi atraşi în acest proiect, pentru salubrizarea Sectorului 2. POIM este pe final de exerciţiu financiar. Ne aflăm, practic, în ultimul moment în care se pot semna cereri de finanţare şi să avem şi timp să facem rambursările”, a spus primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Edilul a subliniat că proiectul este unul foarte util pentru Sectorul 2, fiind complementar licitaţiei pentru desemnarea unui operator de salubrizare. A menţionat că licitaţia respectivă a fost contestată în instanţă, pe motiv că în caietul de sarcini nu se specifică unde vor fi depozitate deşeurile. El a adăugat însă că acest aspect urmează să fie soluţionat, după ce Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor în Municipiul Bucureşti a lansat în această săptămână o licitaţie pentru un acord-cadru, care vizează depozitarea deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de colectare.
„Cele două, împreună (proiectul finanţat prin POIM şi desemnarea unui nou operator de salubritate – n.r.), vor duce la un serviciu de salubritate mult mai eficient, de secol XXI, pentru că în continuare suntem într-un contract semnat secolul trecut. (…) Licitaţia, ca orice licitaţie de acest fel, este contestată în instanţă. Ne judecăm încă. Principalul motiv de contestaţie este dat de locul unde se depozitează deşeurile, pentru că – au spus unii operatori – nu este suficient de clar. Din fericire, ieri a fost urcată în SICAP licitaţia pentru depozitare, care este la nivelul ADI Deşeuri a Bucureştiului. Deci, vom avea, probabil, cât de curând, un contract pentru depozitarea deşeurilor la nivelul întregului Bucureşti”, a mai spus Mihaiu.
Hotărârea adoptată vineri dimineaţă de Consiliul Local Sector 2 prevede aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Infrastructură de colectare separată pentru atingerea obiectivelor de reciclare a deşeurilor din Sectorul 2”. Este vorba despre un proiect în valoare totală de 114.769.966 lei, inclusiv TVA. Consiliul Local Sector 2 va suporta o cofinanţare în valoare de 39.082.133 lei inclusiv TVA. AGERPRES