PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Grant norvegian de 1,1 milioane de euro, pentru Căminul rezidenţial pentru vârstnici din Alba Iulia

Căminul rezidenţial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, aflat în administrarea municipalităţii, beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 1,1 milioane de euro, un grant norvegian, prin care ar urma să se asigure o eficienţă energetică a clădirii, care include şi instalarea unor pompe de căldură.

O delegaţie din partea Ambasadei Norvegiei în România şi a Innovation Norway a fost prezentă joi la acest obiectiv social, vizită efectuată în contextul implementării proiectului „Eficienţă energetică şi confort sporit în cadrul Căminului rezidenţial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia”, municipiul fiind beneficiar.

Bugetul total al proiectului este de 1.294.118 euro, din care 1,1 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă. Proiectul este finanţat cu acest grant de 1,1 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România. Termenul final de implementare a proiectului este decembrie anul viitor.

Potrivit primarului Gabriel Pleşa, clădirea Căminului rezidenţial pentru persoane vârstnice este în „top 3 clădiri energofobe” aflate în proprietatea municipalităţii, iar prin grantul obţinut, alături de cofinanţarea locală, ar urma să se rezolve această problemă.

„Am identificat o soluţie bazată pe pompe de căldură. În perioada iernii, vom porni achiziţia – studiu de fezabilitate, proiect tehnic, iar în primăvară vrem să pornim construcţia efectivă, astfel încât iarna viitoare să avem această investiţie făcută”, a explicat edilul.

Soluţia tehnică de eficienţă energetică dezvoltată prin proiect la Căminul rezidenţial pentru persoane vârstnice va asigura conectivitatea între pompele de căldură instalate prin proiect şi panourile fotovoltaice cu care este deja dotată clădirea.

Odată realizată investiţia, s-ar obţine o reducere a costurilor la facturile de gaz şi energie electrică ale clădirii de aproape 30.000 de euro pe an. De asemenea, ar fi o reducere a consumului cu energie finală de 69%. Totodată, 85%-100% din cantitatea de energie termică produsă de sistemul geotermal va putea fi valorificată în regim de autoconsum. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE