PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Sălaj: Proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor prin saci de culori diferite

Un proiect pilot de colectare selectivă prin distribuirea de saci de culori diferite pentru deşeurile reciclabile a fost demarat la nivelul judeţului Sălaj de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecodes Sălaj împreună cu operatorii de colectare şi transport din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor şi unităţile administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza judeţului.

„Primele UAT-uri vizate sunt Cizer şi Treznea. Demersul presupune distribuirea gratuită, în fiecare din cele aproximativ 1.500 de gospodării ale comunelor amintite, a câte trei saci de culori diferite pentru deşeuri reciclabile: galben – plastic/metal, albastru – hârtie/carton şi verde – sticlă. Ulterior, acestea sunt colectate de către operatorii de salubrizare şi procesate în Centrul de Management Integrat de la Dobrin de către Operatorul TTPD (transfer – transport – prelucrare – depozitare)”, se arată, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a Consiliului judeţean Sălaj.

Potrivit sursei citate, în cadrul aceluiaşi proiect-pilot, reprezentanţii ADI Ecodes Sălaj, ai celor două primării şi ai operatorilor de salubrizare desfăşoară campanii de informare a cetăţenilor cu privire la modul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile, graficul de colectare şi tipurile de deşeuri ce pot fi colectate în cei trei saci.

„Obiectivul nostru îl constituie reducerea cantităţilor de deşeu menajer, în paralel cu creşterea gradului de reciclare. Colectarea selectivă trebuie să devină un obicei cotidian al fiecăruia dintre noi, un gest fără de care nu putem asigura un mediu curat, frumos şi sănătos. Printr-un efort minim din partea populaţiei, putem obţine rezultate majore. Îi încurajăm, aşadar, pe cetăţeni să fie responsabili şi să respecte regulile de colectare a deşeurilor din gospodării, separându-le pe cele reciclabile – plastic şi metal, hârtie şi carton, respectiv sticlă, de cele reziduale. Le mulţumesc celor de la Primăria Cizer, cu al căror sprijin am reuşit să finalizăm acţiunea de distribuire a sacilor în toate gospodăriile din comună. Ne propunem ca până la finalul lunii octombrie să ajungem şi la cetăţenii din comuna Treznea. Suntem convinşi că rezultatele acestei campanii nu vor întârzia să apară şi că în viitorul apropiat vom putea extinde proiectul la nivelul întregului judeţ”, susţine Cristian Adrian Pop, directorul executiv al ADI „ECODES Sălaj”.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECODES Sălaj” reuneşte toate cele 57 de comune, trei oraşe, municipiul Zalău, precum şi judeţul Sălaj, prin Consiliul Judeţean Sălaj. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE