Primăria Sectorului 6 construieşte o creşă cu 124 de locuri prin fonduri europene, potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, marţi, AGERPRES.
Proiectul are o valoare totală de 9.987.752 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 4.356.745 de lei (3.556.526 de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională şi restul din bugetul naţional). Suma de circa 5,6 milioane de lei vine de la bugetul local.
Creşa „Îngeraşii” se construieşte pe strada Ruşeţu nr. 6A şi va avea un regim de înălţime demisol + parter + 1 etaj. Este singura din cartierul Crângaşi şi are termen de finalizare 31 decembrie 2023. În prezent, este ridicată în proporţie de 20%.
Noua creşă va asigura locuri de muncă pentru 48 de angajaţi, va îmbunătăţi şi va extinde infrastructura educaţiei din mediul urban, va ajuta la prevenirea abandonului şcolar, va asigura spaţii pentru desfăşurarea unui proces educaţional de calitate, la nivel antepreşcolar, va îmbunătăţi accesul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi, al grupurilor defavorizate şi al celor cu probleme de ordin social.
Cererea de locuri în creşe este mare din fiecare an, atât în Sectorul 6, cât şi la nivelul Municipiului Bucureşti. În prezent, cele trei creşe de stat aflate în administrarea Primăriei Sectorului 6 (Harap-Alb, Pinocchio şi Neghiniţă) dispun în total de 980 de locuri. Numărul acestora este insuficient. În fiecare an, toate locurile sunt ocupate şi câteva sute de cereri rămân neonorate.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au atras atenţia că aceasta reprezintă prima creşă construită de autoritatea locală în ultimii 45 de ani.
Primăria Sectorului 6 a menţionat că alte două creşe vor fi construite şi că s-a obţinut finanţare prin PNRR. Una va fi pe bulevardul Iuliu Maniu nr. 11B, iar alta pe bulevardul Timişoara nr. 89. Vor avea demisol, parter şi un etaj, iar lucrările vor începe în primăvară. Fiecare creşă va putea primi câte 70 de copii.
Cele două creşe vor costa peste 40 de milioane de lei. Suma acoperită din fonduri europene este de 27.966.842 de lei fără TVA (câte 13.983.421 de lei pentru fiecare creşă), iar restul banilor vor veni de la bugetul local.
La nivel naţional, funcţionează în mod oficial 395 de creşe de stat acreditate, ce asigură locuri pentru 22.296 de copii. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a aprobat în februarie finanţarea pentru construcţia a 142 de creşe în 52 de oraşe şi 90 de comune. Alte 138 de creşe au primit aprobare în august 2021 pentru a fi construite în municipii, au mai transmis reprezentanţii Primăriei Sectorului 6. AGERPRES