Primăria municipiului Buzău vrea să înfiinţeze un centru integrat de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar, în acest scop urmând să solicite o finanţare de peste 5,5 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Potrivit proiectului de hotărâte, adoptat vineri de Consiliul local municipal, investiţia ar urma să fie realizată pe o suprafaţă de teren de circa 65.000 de metri pătraţi aflată în intravilanul municipiului Buzău, cu ieşire în şoseaua Vadu Paşii, iar aici vor putea şi predate deşeuri reciclabile şi biodeşeuri ce nu pot fi colectate în pubele individuale, cum ar fi deşeuri voluminoase, deşeuri textile şi lemnoase, mobilier, anvelope uzate, echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, cadavre de animale, deşeuri biodegradabile, deşeuri rezultate din construcţii şi demolări etc.
Consiliul Local a aprobat ca în cazul obţinerii finanţării, municipalitatea să suporte cheltuielile de mentenanţă a investiţiei pe o perioadă de minimum 5 ani, precum şi cheltuielile pentru cofinanţarea proiectului, respectiv cele neeligibile.
Printre avantajele înfiinţării acestui centru se numără diminuarea semnificativă a costurilor generate de colectarea, sortarea, transportul şi depozitarea deşeurilor, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea ratei de colectare a materialelor reciclabile.
„Potenţialele avantaje în ceea ce priveşte amenajarea centrelor de colectare prin aport voluntar cu dimensiuni mari, respectiv colectarea separată a deşeurilor din aglomerările urbane, sunt semnificative din punctul de vedere al contribuţiei pe care România trebuie să o aducă pentru a susţine atingerea ratei de reciclare propusă la nivel european – 50% de reciclare şi pregătire pentru reutilizare a deşeurilor municipale până în 2025”, a precizat primarul Constantin Toma.
Potrivit acestuia, în cadrul proiectului vor fi luate în calcul inclusiv înfiinţarea unei linii de tratare a deşeurilor, a unei staţii de compost pentru deşeurile vegetale, o linie de sortare pentru deşeurile reciclabile, prese de balotat pentru fiecare tip de deşeu, linie de dezasamblare a mobilierului şi un mic atelier de recondiţionare care ar putea fi operat prin asociere cu un ONG pentru persoane defavorizate sau cu dizabilităţi. AGERPRES