PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Harghita: Consiliul Judeţean ia măsuri pentru reducerea deşeurilor şi obţinerea calificatului Zero West

Consiliul Judeţean Harghita ia măsuri pentru reducerea deşeurilor în clădirea în care funcţionează şi pentru obţinerea calificativului Zero Waste.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al CJ Harghita, la nivelul instituţiei vor fi făcuţi paşi concreţi în acest sens, prin înlocuirea paharelor şi paletelor de cafea de unică folosinţă, amplasarea recipientelor pentru compost, a aparatelor de filtrare a apei, urmând să fie acordate şi recompense pentru stimularea unui comportament responsabil.

În cadrul unui work-shop online care a avut loc marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a pledat pentru reducerea risipei şi a impactului negativ asupra mediului.

„E timpul să ni se aprindă beculeţul, depinde de noi să reuşim să ne orientăm spre zero deşeuri şi să reducem astfel risipa şi impactul negativ asupra mediului. Mai puţine deşeuri la depozitul de deşeuri, mai aproape de un judeţ Harghita verde”, a declarat Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă.

Work-shop-ul organizat de Grupul de lucru al Consiliului Judeţean Harghita a avut ca scop recunoaşterea problemei, conştientizarea necesităţii unei schimbări de comportament şi a unei acţiuni responsabile faţă de mediu. Angajaţii CJ Harghita au aflat de la Szőcs Anita, care urmează un program de Internship în cadrul insituţiei, soluţii la problemele identificate pentru realizarea obiectivului Zero Waste.

De altfel, se doreşte ca şi localul aflat la subsolul CJ Harghita să nu mai utilizeze bunuri de unică folosinţă, cum ar fi pahare, tacâmuri sau farfurii, în cadrul evenimentelor organizate în Palatul Administrativ, inclusiv în spaţiul închiriat, dar şi pentru servirea angajaţilor care lucrează în instituţie.

Sursa citată mai precizează că obiectivul pe termen lung este obţinerea calificării de clădire Zero Waste.

Potrivit site-ului https://www.zerowasteromania.org, „certificarea unei clădiri abordează obiective zero waste esenţiale – de mediu, sociale şi de economie circulară, cu impact la scară largă asupra unei clădiri şi presupune recunoaşterea de către o parte terţă independentă a faptului că a fost atins obiectivul Zero Waste de reducere cu minim 90% a deşeurilor care ajung la rampa de gunoi, zero incinerare şi eliminare în natură”. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE