Aproximativ 30.000 de copii din Harghita beneficiază de Programul „Cornul, merele şi laptele în şcoli”, care a devenit funcţional la începutul săptămânii, a anunţat Consiliul Judeţean (CJ).
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al instituţiei, au fost semnate contractele renegociate cu furnizorii din cadrul Programul „Cornul, merele şi laptele în şcoli”, iar aprovizionarea cu produse lactate, de panificaţie şi fructe a început în toate localităţile din judeţ.
Sursa citată precizează că acordul-cadru semnat anterior este valabil până în 2023, dar contractele au fost renegociate pe fondul modificării preţurilor.
„Am vrut să creăm şanse egale şi pentru micii întreprinzători din judeţ astfel încât produsele furnizate să fie proaspete când ajung la copii. Este dificil să acoperi un judeţ întreg, dar, împărţindu-l pe zone, putem asigura distribuirea produselor de calitate şi în timp. Cu siguranţă, nimeni nu a uitat cu ce probleme ne-am confruntat în trecut când au fost aduse produse de panificaţie din alte judeţe” a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă.
Acesta a mai arătat, într-o postare pe Facebook, că Harghita este printre primele judeţe din ţară în care se furnizează şcolilor, în mare parte, produse ale firmelor locale.
„Copiii noştri primesc, prin acest program, produse proaspete, care pot fi livrate doar într-un interval de 24 de ore de la producere”, precizează Borboly Csaba.
Aprovizionarea cu produse lactate este asigurată de două firme cunoscute din judeţ, iar majoritatea produselor de panificaţie, respectiv circa 27.000 de chifle pe zi, sunt furnizate de principala societate de panificaţie din Harghita.
În nordul Harghitei, livrarea produselor de panificaţie este făcută de o firmă din afara judeţului.
De asemenea, şi fructele sunt furnizate de două firme din alte judeţe.
Conform aceluiaşi comunicat, CJ Harghita propusese anterior ca şi unităţile administrativ-teritoriale să poată încheia contracte cu furnizorii locali, acest lucru fiind acum posibil. În plus, a propus ca preţul cel mai scăzut să nu fie factorul determinant în procedura de achiziţie publică şi, în cazul în care un contract este încetat, să fie permisă atribuirea ofertantului aflat pe locul al doilea astfel încât să nu fie necesară reluarea procedurii.
Programul de asigurare a unei mase calde este momentan un proiect pilot, dar, şi în acest sens, autorităţile locale ar putea implementa programul cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita din cota de 6% impozit pe venit, pe baza unei solicitări a UAT-urilor, mai menţionează sursa citată.
Borboly Csaba îi îndeamnă pe toţi cei care sesizează nereguli în ceea ce priveşte furnizarea sau calitatea produselor distribuite să semnaleze acest lucru la info@judetulharghita.ro, dar şi la instituţiile abilitate, respectiv Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sau Direcţia de Sănătate Publică. AGERPRES