PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Sectorului 6: Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru terenuri neîngrijite şi ambrozie

Poliţiştii locali din Sectorul 6 au dat amenzi de peste jumătate de milion de lei în acest an pentru terenuri neîngrijite şi ambrozie, a informat vineri Primăria acestui sector.

„Persoanele fizice şi juridice care deţin terenuri sunt obligate, potrivit legii, să le menţină igienizate, să le împrejmuiască şi să le cureţe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare. Poliţiştii locali din Sectorul 6 fac frecvent controale. Anul acesta au dat peste 70 de amenzi în valoare totală de 528.000 de lei. Dintre acestea, 8 sancţiuni în valoare de 85.000 de lei au fost date numai în ultimele două luni, pentru ambrozie”, a precizat un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 6.

Primăria Sectorului 6 aminteşte că, în condiţiile în care alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018, autorităţile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfăşoare periodic lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a acestei buruieni.

Persoanele fizice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 şi 20.000 de lei.

În Sectorul 6, în perioada martie – septembrie, au fost efectuate 85 de controale pentru depistarea terenurilor cu ambrozie. S-au găsit 25 de terenuri pline de buruieni, iar proprietarii acestora au fost somaţi să le distrugă. Majoritatea s-au conformat, însă alţii nu.

„Din 16 iulie şi până acum, poliţiştii locali ai Sectorului 6 au amendat numai pentru ambrozie 3 societăţi comerciale (cu suma totală de 60.000 de lei) şi 5 persoane fizice (cu 25.000 de lei). Iar controalele sunt în plină desfăşurare în această perioadă. „Un proprietar poate fi sancţionat contravenţional pentru neîntreţinerea şi neigienizarea terenului, pentru neîmprejmuirea acestuia şi dacă nu distruge ambrozia. Concret, într-un an poate primi avertismente şi circa 3 amenzi. Dacă tot nu intră în legalitate, următorul pas este supraimpozitarea terenului cu până la 500%”, a declarat Camelia Forăscu, şef serviciu Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 6, potrivit comunicatului de presă.

Camelia Forăscu a controlat, joi după-amiaza, împreună cu o echipă, terenurile cu probleme, unul dintre acestea fiind unul de aproape 4.000 de metri pătraţi, plin de gunoaie şi de vegetaţie crescută haotic. Proprietarul a primit două amenzi anul trecut şi una în acest an, iar acum urmează propunerea pentru supraimpozitare.

În cartierul Brâncuşi, un alt teren de 5.000 mp, din imediata apropiere a unui complex de locuinţe, era năpădit de ambrozie. Proprietarul deja a primit anul acesta două amenzi de 1.500 şi de 1.000 de lei. Nu a reacţionat, aşa că urmează propunerea de supraimpozitare a terenului.

Aceeaşi situaţie pe prelungirea Ghencea, unde proprietarul, persoană juridică, nu s-a conformat după încasarea amenzii de 10.000 de lei.

De la începutul anului 2022 şi până în prezent au fost găsite 64 de terenuri insalubre. Pentru neigienizarea lor s-au dat 64 de sancţiuni, în valoare totală de 443.000 de lei. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE