PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Prahova: Contract de finanţare de 580 de milioane de euro pentru infrastructura de apă şi canalizare, semnat de ministrul Boloş

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat luni, la Ploieşti, un contract de finanţare de 580 de milioane de euro fără TVA privind infrastructura de apă şi apă uzată din judeţul Prahova, el arătând că acesta este proiectul cu cea mai mare valoare din România pe acest segment.

„Cred că este cel mai mare proiect al României pe care îl avem pentru infrastructura de apă şi canalizare, ca valoare (…) 580 de milioane de euro fără TVA (…) Cei peste 100.000 de locuitori beneficiari ai acestui proiect, (…) cei peste 160 de kilometri de reţea de apă, peste 430 de kilometri de reţea de canalizare sunt, dacă vreţi, indicatori de performanţă care ne dau o imagine asupra amplorii pe care o are acest proiect (…) Colegii mei mi-au spus că prin acest proiect ajungeţi la o rată de conformare de 95% la nivelul judeţului, ceea ce nu este puţin lucru pentru că, pe viitor, una dintre cele mai mari provocări, după cea legată de criza energetică sau posibila criză alimentară, poate fi şi problema apei”, a declarat ministrul Boloş, după semnarea contractului de finanţare privind implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Prahova.

El a adăugat că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene „continuă aceeaşi politică susţinută de investiţii, cât şi de sprijin pentru investiţiile în infrastructura de apă şi canalizare”, Guvernul României adoptând în acest sens o serie de măsuri care ajută proiectele de infrastructură de apă şi canalizare, atât în procesul de implementare, dar mai ales în procesul de absorbţie a fondurilor europene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, a precizat că perioada de implementare a proiectului este până la data de 31 decembrie 2025, acesta vizând extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate şi a gradului de alimentare cu apă în 42 de unităţi administrativ-teritoriale.

„Suntem pregătiţi cam într-o lună să lansăm primele 10 licitaţii. (…) Dacă ele se adjudecă în iarna asta, din martie ar putea începe execuţia pe 10 proiecte”, a mai spus Dumitrescu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE