Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, vineri, că Primăria pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş şi că va depune, prin PNRR, documentele necesare pentru a accesa o finanţare de aproape 230 de milioane de lei, cu care intenţionează să achiziţioneze 10 motoare de înaltă eficienţă, capabile să genereze atât energie electrică, cât şi termică.
Edilul subliniază că pe lângă economiile de gaz care se vor realiza astfel, estimările arată că se vor reduce şi emisiile de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă cu aproape 71.400 de tone anual. Transpus în achiziţie de certificate EUA, acest lucru înseamnă economii de circa 5,7 milioane de euro anual.
Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.
„Această tehnolologie ne ajută să schimbăm fundamental regulile jocului şi să nu mai depindem de fluctuaţiile preţului la gaz, pentru că pe lângă producţia de energie termică, producem şi energie electrică, pe care putem apoi să o vindem pe piaţă. Construcţia instalaţiei va dura doar 12 luni din momentul în care contractul este atribuit, ceea ce înseamnă că la finele anului viitor, începutul anului 2024, sperăm să o punem în funcţiune”, a afirmat edilul Dominic Fritz.
El a mai adăugat că numai prin aceste investiţii masive se va reuşi recuperarea decalajul pe care Timişoara îl are faţă de alte oraşe în privinţa termoficare şi se vor putea îmbunătăţi condiţiile oferite locuitorilor municipiului. AGERPRES