PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Sector 2: Împrumut de la BEI de până la 80 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a peste 300 de blocuri

Consiliul Local Sector 2 a aprobat, în şedinţa de miercuri, contractarea unui împrumut de până la 80 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru reabilitarea termică a peste 300 de blocuri.

„Se aprobă contractarea şi/sau garantarea unui împrumut extern pe termen lung de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare de până la 80.000.000 euro, cu o perioadă de amortizare de 25 de ani, inclusiv perioada de graţie de până la 5 ani, rambursare în rate semestriale egale a principalului şi o perioadă de tragere de până la 48 de luni de la semnarea contractului de finanţare”, prevede hotărârea.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a subliniat necesitatea acestui împrumut, explicând că reprezintă o investiţie pe termen lung, care va diminua cheltuielile cu încălzirea locuinţei.

„Dacă în trecut era un procent de cofinanţare de 10%, în acest moment procentul de cofinanţare este de 20%, aşa cum este şi la alte sectoare. La Sectoarele 4, 5, chiar şi la Sctorul 6 există acest procent de cofinanţare din partea asociaţiilor de proprietari. În acest moment avem una dintre cele mai bune dobânzi de piaţă, ţinând cont de condiţiile de împrumut curente, acelea în care avem o inflaţie destul de mare. (…) Pe acest contract cofinanţarea se poate face în două feluri – fie asociaţia de proprietari pune la dispoziţie suma de cofinanţate din fonduri proprii, (…) asta este una dintre variante pe care nu o recomand şi nu cred că o să o punem în vigoare, iar a doua variantă este ca în baza acestei sume să se instituie o taxă pe proprietate care se va plăti la DVBL (Direcţia Venituri Buget Local – n.r.)”, a explicat Radu Mihaiu.

El propune ca această taxă pe proprietate să fie plătită 10 ani. „Va fi o scutire de la această taxă, dar nu pentru proprietate, ci pentru proprietar, dacă acesta are venitul membru net pe membru de familie mai mic decât venitul salarial mediu net pe economie”, a adăugat primarul Sectorului 2. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE