PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Sector 2 – 1,5 milioane de lei, alocaţi pentru participarea la programul Ministerului Mediului de casare a autovehiculelor uzate

Consiliul Local Sector 2 aprobat, în şedinţa de miercuri, participarea autorităţii locale la programul privind casarea autovehiculelor uzate derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi alocarea unui fond de 1,5 milioane de lei pentru acest an în vederea finanţării acestuia.

„Estimam că, pentru participarea la acest program, trebuie prevăzută în bugetul local al Primăriei Sectorului 2 suma de 1.500.000 lei, echivalentul a 500 de cereri de casare de autovehicule uzate”, stipulează actul normativ.

Prin acest program se acordă un voucher în valoare de 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, în schimbul predării spre casare. Finanţarea se asigură din Fondul pentru Mediu şi bugetul autorităţilor locale.

UAT-ul care participă la acest program depune o cerere de finanţare la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în condiţiile stipulate în Ordinul Ministrului Mediului Apelor şi Pădurilor nr. 2261/23.08.2022, având prevăzute din surse proprii sumele pentru plată a întregului stimulent pentru casare, adică 3.000 lei per autovehicul uzat, deşi jumătate din această valoare va fi primită de la Ministerul Mediului. O comisie a Administraţiei Fondului pentru Mediu va analiza cererea de finanţare şi celelalte documente prevăzute în ordin dacă sunt conforme şi le selectează pentru finanţare. Dacă nu sunt probleme, Administraţia Fondului pentru Mediu va transmite contractul de finanţare în vederea semnării, se menţionează în actul normativ.

„Sunt costuri mult mai mari din partea noastră de ridicat şi casat maşinile. Dacă cetăţenii pot să o facă şi să primească nişte bani, vom putea scăpa de rablele de pe trotuare. Redarea spaţiului public şi trotuarelor este unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le avem de făcut în anii următori. Înţelegerea mea este că se discută în minister o împărţire diferită a sumelor în aşa fel încât Ministerul Mediului să suporte 80% din cost şi autoritatea locală doar 20%, dar, indiferent care este acest procent, cu siguranţă, trebuie să aplicăm pentru o cerere de finanţare. Suma se va plăti de la bugetul local integral, urmând ca apoi banii să se recupereze de la Ministerul Mediului şi este important să avem această hotărâre de consiliu tocmai pentru a putea aplica la finanţare către AFM”, a explicat edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE