PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Primăria Constanţa: Acces la educaţie pentru 600 de copii din Ucraina

Un număr de 600 de copii ucraineni aflaţi în municipiul Constanţa vor avea acces la servicii de educaţie, prin înfiinţarea a zeci de clase care să acopere nevoia de şcolarizare a acestora, a informat, miercuri, administraţia locală.

În prezent, în municipiul Constanţa funcţionează cinci clase pentru copiii din Ucraina şi vor mai fi înfiinţate alte cel puţin 20 de clase, printre dascăli fiind şi ucraineni.

„Proiectul ‘O şansă la o viaţă normală’ îşi propune să faciliteze accesul a 600 de copii ucraineni din Constanţa la servicii de educaţie nonformală. Concret, în afara celor 5 clase care funcţionează acum în municipiul Constanţa, urmează să se mai înfiinţeze încă 20 – 25 de clase, care să acopere nevoia de şcolarizare a copiilor ucraineni. În actul educaţional se vor implica şi cadre didactice care au fugit din calea războiului. Dascălii vor face tot posibilul pentru ca cei mici să depăşească bariera limbii şi să beneficieze, în continuare, de educaţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Conform sursei citate, toţi copiii care ajung în Constanţa din Ucraina trebuie să aibă acces neîngrădit la drepturile lor, fără discriminare. Ei trebuie să poată beneficia inclusiv de sprijin psihologic, de asistenţă medicală şi de acces la educaţie.

Pentru găsirea soluţiilor privind şcolarizarea copiilor ucraineni aflaţi la Constanţa, miercuri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii World Vision Romania, ai Asociaţiei Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România (JRS) şi ai Primăriei Municipiului Constanţa.

„Copiii din Ucraina, care se află în Constanţa, au nevoie de acces la educaţie pentru a îşi continua viaţa şi pentru a atenua traumelor războiului la care au fost supuşi fără nicio vină. Foarte mulţi dintre cei care sunt acum în oraşul nostru provin din zonele aflate sub ocupaţie rusă, zone masiv bombardate. Un motiv în plus pentru a-i ajuta să depăşească aceste traume şi să uite de ororile la care au fost martori. Le vom acorda tot sprijinul pentru a beneficia de o educaţie de calitate”, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE