Licitaţiile pentru deszăpezirea, în această iarnă, a 350 de kilometri de drumuri judeţene şi a drumurilor comunale din 11 unităţi administrativ-teritoriale nu au fost finalizate până la această dată, potrivit datelor prezentate miercuri în şedinţa Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud.
Reprezentantul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ciprian Ceclan-Oprea, a spus că licitaţiile pentru cele trei loturi rămase descoperite încă de anul trecut, care însumează peste jumătate din lungimea drumurilor judeţene, ar urma să se finalizeze la sfârşitul lunii octombrie.
„În prezent, pentru Lotul 1 Bistriţa şi Lotul 2 Beclean sunt încheiate acorduri cadru pe o perioada de 4 ani (2022/2023 – 2025/2026 ) cu prestatorul de servicii Ardelean Company Nord-Vest SRL din Baia şi urmează să fie încheiate contractele subsecvente pentru iarna 2022/2023. Pentru Lotul 3 Năsăud, Lotul 4 Şieu şi Lotul 5 Lechinţa, în prezent sunt în procedură de achiziţie publică acordurile cadru pentru o perioadă de 4 ani şi se estimează încheierea acestora până la data de 30 octombrie, urmând ca ulterior să se încheie şi contractele subsecvente pentru iarna 2022/2023”, a explicat Ceclan-Oprea.
Din calculele făcute de Consiliul Judeţean, pentru această iarnă va fi nevoie de 9.800 de tone de sare şi 9.800 de tone de nisip, precum şi de 53 de utilaje de deszăpezire, costurile fiind estimate să crească cu 20% faţă de iarna trecută.
Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a întocmit o situaţie cu măsurile de pregătire pentru sezonul rece luate de către primării, potrivit căreia municipiul reşedinţă, cele trei oraşe şi 42 de comune s-au angajat să asigure utilajele şi materialele de deszăpezire prin forţe proprii, în timp ce şapte comune sunt încă în faza de achiziţie, iar comunele Budacu de Jos, Chiuza, Parva şi Şieu-Măgheruş nu au demarat, până la această dată, nicio procedură.
În ceea ce priveşte reţeaua de drumuri naţionale, începând cu data de 20 octombrie vor fi înfiinţate şase baze şi patru puncte de sprijin pentru acţiunile de deszăpezire, iar stocurile de materiale antiderapante prevăzute sunt compuse din peste 12.000 de tone de sare, circa 1.500 de tone de nisip şi 46 de tone de clorură de calciu, o parte din cantităţi fiind rămasă de iarna trecută. AGERPRES