PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Administrația în folosul cetățenilor
Interviuri cu primarii din România

FIȘĂ DE PRIMAR: Domnul SORIN POPA, primarul orașului COMARNIC

  • Precizaţi la al câtelea mandat de primar sunteţi: Al doilea mandat.
  • Precizaţi perioada fiecărui mandat de primar: Primul mandat: 2016-2020; Al doilea mandat: 2020-2024.
  • Puteţi formula un motto relevant / o idee fundamentală care să vă reprezinte pe dvs. şi/sau comunitatea al cărui prim edil sunteţi?
”Comarnic înainte de toate” este motto-ul care reprezintă, cred eu, cel mai bine modul în care mi-am desfășurat activitatea în cei 6 ani în care am fost la conducerea administrației publice din oraș. Și asta pentru că toate activitățile noastre au fost realizate în folosul oamenilor și al localității.
  • Care sunt principalele atuuri care au contribuit la alegerea / realegerea dumneavoastră ca primar?
Onestitatea. Atenția față de nevoile cetățenilor și ale orașului. Munca depusă în primul mandat pentru reconstrucția și reamenajarea orașului.
  • Care a fost cele mai importante realizări ale dumneavoastră ca primar în mandatul anterior ?
1 – Modernizarea a peste 70% dintre străzile din oraș (prin asfaltare și betonare); 
2 – Realizarea unui proiect de promovare a orașului Comarnic, a zonei pitorești, a tradițiilor și obiectivelor turistice, prin intermediul unui catalog și a unui film de prezentare;
3 – Înființarea grupelor de grădiniță cu program prelungit și dotarea unităților de învățământ cu mobilier specific și aparatură informatică.
  • Ce proiecte au fost finalizate în ultimii doi ani? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
1 – Consolidarea și modernizarea Liceului „Simion Stolnicu”, Localul II, din Comarnic;
2 – Asfaltarea și betonarea mai multor străzi din oraș;
3 – Amenajarea centrului orașului (trotuare, parcări și spații verzi).
  • Care sunt programele şi proiectele pe care le aveţi în derulare în acest moment? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
–  Am depus cerere de finanțare pentru Modernizarea străzilor Ghioșești: tronsoanele Pod Geo – Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Neagoe Purcaru și „Pe Lac”.
  • Prin PNRR?
1 – Reabilitare energetică moderată Școala Generală Nr. 2: cartier Vatra Sat (Corp 1 și 2), cartier Poiana (Corp 1 și 2).  2 – Reabilitare energetică moderată Liceul „Simion Stolnicu” – Corp 1. 3 – Asigurare de sisteme ITS în orașul Comarnic / Alte infrastructuri TIC – sisteme inteligente de management urban/local.
  • Prin POR 2021-2027?
 
  • Prin resurse locale/credite/leasing/alte resurse financiare (precizaţi resursa)?
Credit bancar – Înființare Parc în orașul Comarnic;
Resurse locale – Modernizare și întreținere drumuri.
  • Ce proiecte vă propuneţi să demaraţi în următoarea perioadă? Prezentaţi-le pe cele mai importante.

  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
 
  • Prin PNRR?
 
  • Prin POR 2021-2027?
 
  • Prin resurse locale/credite/leasing/alte resurse financiare (precizaţi resursa)?
Resurse guvernamentale – Înființare Centru Administrativ prin schimbarea destinației Centrului de Afaceri din orașul Comarnic.
  • De ce potențial turistic dispune în prezent comunitatea dumneavoastră? Prezentaţi principalele obiective turistice.
1 – Pe malul stâng al Prahovei, cum mergeți spre Brașov, undeva în pădure, ascuns parcă de ochii curioșilor, la poalele muntelui Pleșuva Mică, stă în liniște deplină Schitul Lespezi, monument de artă feudală românească din secolul al XVII-lea, pictura sa fiind realizată de cel mai mare pictor al epocii, Pârvu Mutu. Biserica Sf. Treime, a Schitulului Lespezi, de la Posada, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei.
2 – Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, singurul de acest fel din țara noastră, dedicat vânatului și vânătorii, prezintă în mod sistematic potențialul cinegetic al Carpaților Românești. Amplasat pe malul stâng al râului Prahova, în cartierul Posada al orașului Comarnic, deține o colecție impresionantă de trofee de vânătoare, medaliate la concursuri naționale și internaționale. Muzeul este adăpostit de o clădire din curtea Castelului Posada sau Castelului Bibescu. Castelul a fost ridicat din porunca domnitorului Gheorghe Bibescu în anii premergători revoluției de la 1848, ca un conac tradițional de munte, fiind construit din piatră de râu. Ulterior, după cincizeci de ani a fost extins și transformat în castel, de nepotul său, George Valentin Bibescu.
3 – Orașul Comarnic își păstrează farmecul de odinioară grație numeroaselor case de patromoniu, presărate de-a lungul drumului principal ce străbate orașul, vestitul DN 1. Aceste clădiri, peste douăzeci la număr, sunt adevărate monumente arhitecturale, construite între anii 1878 și 1930 și au devenit obiective turistice în sine, încântând ochii privitorilor, iubitori de frumos și de istorie.
4 – Vârful Plesuva din Comarnic, unde a fost arborat pentru prima dată TRICOLORUL ROMÂNESC, la 29 iulie 1839, în vârful unui brad de 12 metri, doborât și apoi ridicat în ciuda vântului și a ploii de o mână de țărani și ciobani români în mijlocul cărora se găsea și francezul Jean Alexandre Vaillant, pe care Nicolae Iorga îl numea „merituosul prieten al Românilor”. Momentul a marcat, astfel, pe veci localitatea noastră drept un punct crucial în stabilirea identității neamului românesc.
  • Care sunt manifestările culturale / sportive / recreative cele mai reprezentative pe care le organizaţi în comunitatea dvs.?
„Festivalul Drapelului” – primul de acest fel din țară, organizat la poalele muntelui Pleșuva de Ziua Națională a Drapelului: 26 Iunie. Prima ediție a avut loc în 2022.
„Cupa României la Orientare” – competiție anuală cu etape de ranking mondial, organizată de Federația Română de Orientare pe dealurile înalte ale orașului Comarnic.
„Cultură și Tradiție la Comarnic” – manifestări culturale organizate anual în luna Iulie, pe parcursul a două sau trei zile, în curtea Schitului Lespezi de la Posada.
  • Care este viziunea dumneavoastră pentru dezvoltarea de ansamblu a localităţii pe care o reprezentaţi?
1 – Finalizarea modernizării străzilor și a clădirilor administrative și culturale din oraș;
2 – Realizarea P.U.G.-ului și Branduirea localității astfel încât să putem construi o nouă „față” a orașului Comarnic într-un aspect unitar, cu bun gust și folosind materiale materiale din natură.
3 – Dezvoltarea agroturismului în zona pitorească a localității;
4 – Atragerea investitorilor în vederea creșterii încasărilor la bugetul local și crearea de noi locuri de muncă pentru localnici.
  • Ce măsuri aţi luat / veţi lua pentru o relaţie cât mai deschisă cu cetăţenii şi alţi parteneri de dialog din comunitatea dvs? 
Am efectua săptămânal vizite în teren pentru a discuta cu cetățenii și a urmări stadiul lucrărilor aflate în derulare;
Am îmbunătățit platformele de comunicare online (site primărie, rețele de socializare) în vederea facilitării accesului cetățenilor la informație și scăderii timpului de răspuns la doleanțele acestora.
Am acordat audiențe în funcție de nevoile locuitorilor orașului nostru și mai puțin după un program rigid, stabilit anterior.

ALTE INTERVIURI: