Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat vineri, la Oradea, că reabilitarea reţelelor de termoficare din municipiu este „un nou model de invidiat pentru ce înseamnă investiţiile”.
Acesta a vizitat, alături de primarul Florin Birta, un şantier din apropierea Sălii sporturilor din oraş pentru a vedea stadiul în care se află aceste lucrări.
Potrivit primarului, aproximativ 20 de milioane de euro sunt investiţi în cea de-a treia etapă de înlocuire a reţelelor de termoficare din municipiul Oradea. 98% din finanţarea proiectului se face din bani europeni, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului viitor.
Oradea este al doilea oraş după Bucureşti ca număr de clienţi racordaţi la sistemul centralizat, având peste 77.000 de abonaţi.
„Cei peste 10 ani de când se investeşte în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Oradea îşi arată roadele în această perioadă, când preocuparea tuturor este de a asigura energia necesară pentru populaţie la costuri cât mai mici. Faptul că s-a început şi continuat acest proces nu poate decât să ne bucure. Iată un nou model de invidiat pentru ceea ce înseamnă investiţiile făcute cu consecvenţă şi materializate pe parcursul anilor, astfel încât această problemă să treacă aproape neobservată la nivelul municipiului Oradea”, a punctat ministrul Marcel Boloş, fost director al departamentului pentru proiecte europene în cadrul Primăriei Oradea.
La începutul lunii mai au demarat lucrările la cea de-a treia etapă de înlocuire a reţelelor de termoficare din oraşul Oradea. Valoarea proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro, contribuţia nerambursabilă asigurată prin proiect fiind de 98% (85% FEDR+ 13% buget de stat), iar 2% din bugetul local.
Proiectul propune înlocuirea unor tronsoane din reţele termice primare şi secundare, precum şi puncte termice aferente sistemului centralizat de alimentare cu căldură din Oradea. Vor fi reabilitaţi 46,2 kilometri de conducte din reţeaua termică primară şi 2,6 kilometri conducte din reţelele de termoficare primară ce înlocuiesc reţeaua secundară, 39 de mini-puncte termice şi reţele de termoficare secundare în lungime de 1,10 km de traseu.
„Acest proiect este o preocupare a municipalităţii orădene pentru a se putea asigura pierderi cât mai mici şi un cost rezonabil pentru energia termică livrată populaţiei. Lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023, în acest moment stadiul lor de finalizare fiind de 35%. Este un proiect foarte important, având în vedere economia de care se discută în această perioadă. Cred că aceste economii pot fi făcute prin investiţii. Din 2013, când aveam o pierdere de peste 40%, vom ajunge, la finalul lui 2023, să coborâm aceste pierderi aproape de 20%. La finalul acestei etape, mare parte din reţeaua de termoficare va fi reabilitată. În ultimii în 10-12 ani, în sistemul de termoficare din Oradea au fost pompate aproximativ 200 de milioane de euro pentru modernizarea şi reabilitarea conductelor de termoficare”, a precizat primarul Florin Birta. AGERPRES