PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Ministrul Boloş: Din 4 octombrie, autorităţile locale pot depune proiecte pentru energie verde

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat vineri că din 4 octombrie autorităţile locale şi judeţene pot depune proiecte pentru investiţii în producerea de energie din surse regenerabile, pentru care sunt alocaţi 500 de milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

„Ca o prioritate pentru independenţa energetică a autorităţilor locale, noi lansăm un apel de proiecte care este destinat numai primăriilor şi consiliilor judeţene, prin care îi încurajăm să utilizeze energia verde, îi încurajăm să obţină energie termică şi electrică folosind resurse regenerabile. Cele 500 de milioane de euro pe care le avem puse la dispoziţie pentru acest apel de proiecte sunt un prim pas pentru a îndemna autorităţile locale să facă aceste demersuri, fiindcă resursele regenerabile sunt foarte ieftine şi putem să livrăm populaţiei energie termică şi electrică la costuri rezonabile”, a declarat Marcel Boloş, la Oradea.

El a catalogat ca o premieră naţională proiectul Primăriei orădene prin care se construieşte o centrală geotermală în cartierul Nufărul, pentru aproximativ 13.000 de beneficiari. Acesta a vizitat, împreună cu primarul municipiului Oradea, Florin Birta, şantierul şi a apreciat proiectul demarat de curând ca o soluţie inovativă, „o premieră naţională, un model de utilizare a apei geotermale la randamente energetice mari”.


„Mă bucur că particip azi la acest eveniment. Felicit Primăria Oradea, fiind prima primărie din ţară care a luat în serios problema autonomiei şi independenţei energetice. Este un proiect în premieră naţională, atât pe partea de inovaţie ca soluţie tehnică pentru utilizarea apei geotermale, cât şi un proiect care contribuie la independenţa energetică a municipiului Oradea. Îndemn pe toţi cei care azi conduc comunităţile locale, primari, preşedinţi de consilii judeţene să apeleze cu încredere la fondurile pe care le avem alocate pe acest domeniu, mai ales că avem condiţii de finanţare extrem de favorabile”, a menţionat Boloş.


Staţia termică geotermală se bazează pe trei foraje în cartier, care extrag apă geotermală, de la o adâncime de 2.800 metri, la 75 de grade Celsius.

Prin proiect se vor construi, pe lângă centrala geotermală, conducte de transport apă geotermală/agent termic pe o lungime de aproximativ 22 km, un foraj de producţie apă geotermală şi se vor monta 277 de „mini puncte termice” de imobil la consumatori.


Beneficiarii direcţi ai investiţiei sunt cei aproximativ 13.700 de locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în Cartierul Nufărul din Oradea” este realizat de asocierea Elsaco Electronic SRL din Botoşani şi Energomontaj SA, lucrările urmând să fie finalizate în februarie 2024.

Valoarea totală a contractului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane de euro cofinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE