Patru proiecte de succes finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, realizate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost prezentate, marţi, la prima întâlnire din cadrul Caravanei REGIO, care a fost organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.
Gazda evenimentului a fost Castelul Teleki din localitatea bistriţeană Posmuş, inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute, care a fost restaurat şi reabilitat prin POR, printr-un proiect în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei, câştigat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Celelalte trei proiecte considerate de succes, care au făcut subiectul dezbaterii de marţi, au fost restaurarea Bisericii Evanghelice din municipiul Bistriţa, modernizarea Drumului Judeţean 172D „Poarta Transilvaniei” şi construirea şi dotarea unei pensiuni turistice din Cormaia.
Directorul executiv interimar al Direcţiei de implementare POR din cadrul ADR Nord-Vest, Petru Alboi-Şandru, a prezentat stadiul de implementare a celor 117 proiecte din judeţ care beneficiază de finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională, menţionând că cel mai mare grad de absorbţie îl are până acum Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu peste 71%.
„La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, avem un număr total de 117 proiecte contractate: 13 cu Consiliul Judeţean, 32 cu municipiul Bistriţa, 25 cu oraşele şi comunele din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar 46 cu întreprinderile mici şi mijlocii din judeţ. Valoarea totală a proiectelor contractate la nivelul judeţului este de peste 1,8 miliarde de lei: pe Consiliul Judeţean – 798 de milioane, municipiul Bistriţa – 416 milioane, pe oraşele şi comunele din judeţ – 354 milioane, iar pe partea de IMM-uri – 237 milioane. (…) Ca şi grad de absorbţie, în acest moment – vorbim de date valabile la 31 august 2022 -, avem o valoare decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională pe judeţul Bistriţa-Năsăud de peste 808 milioane de lei (…), asta înseamnă un grad de absorbţie general la nivelul judeţului de aproape 61%. Campion la partea de absorbţie este Consiliul Judeţean, cu peste 71%”, a spus Alboi-Şandru.
Din cele 117 proiecte din judeţ, 71 au fost finalizate, din care 21 în municipiul Bistriţa, 44 sunt încă în implementare (jumătate fiind la nivelul oraşelor şi comunelor), iar două au fost reziliate.
Potrivit reprezentantului ADR Nord-Vest, cinci proiecte din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt considerate cu risc de a nu putea fi finalizate până la data de 31 decembrie 2023, motiv pentru care a afirmat că va urma un an greu atât pentru Agenţie, cât şi pentru beneficiari, în încercarea de a recupera decalajele existente.
În ceea ce priveşte situaţia generală la nivelul celor şase judeţe din regiunea Nord-Vest, şeful Direcţiei de implementare POR a spus că gradul de absorbţie a fondurilor este de 92%, în timp ce gradul de implementare este mai mic, de 49%. AGERPRES