Judeţul Covasna s-a înfrăţit, vineri, cu raionul Cimişlia din Republica Moldova, protocolul fiind semnat la Sfântu Gheorghe, de conducerile celor două unităţi administrative, în cadrul unei şedinţe festive.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că primele contacte oficiale cu autorităţile din Cimişlia datează din anul 2017, dar încheierea acordului de colaborare s-a tergiversat din cauza pandemiei COVID-19.
„Astăzi am semnat un acord de colaborare, un acord de parteneriat cu raionul Cimişlia, care, de altfel, de ani de zile este în agenda noastră, dar, din păcate, doi ani nu am putut să ne ocupăm fizic de acest lucru pentru că a apărut pandemia, însă în acest timp am pus la punct lucrurile din punct de vedere juridic (…) Ne-am cunoscut în 2017, după aceea (…) ne-am mai întâlnit de câteva ori ca să ne dăm seama dacă suntem pe aceeaşi lungime de undă şi dacă gândirile noastre se îmbină (…) Noi considerăm că această colaborare va fi benefică pentru ambele părţi”, a spus Tamas Sandor.
Acesta a menţionat că oaspeţii din Republica Moldova au fost invitaţi, cu această ocazie, să participe şi la Festivalul Kurtoskolacs-ului şi al deliciilor dulci care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe.
Preşedintele raionului Cimişlia, Mihail Olărescu, a menţionat că aceste două unităţi administrative ar putea colabora în diverse domenii, menţionând, printre altele, că în Cimişlia sunt o structură economică preponderent agricolă şi un potenţial viticol deosebit.
Acesta a remarcat, totodată, că judeţul Covasna este un exemplu de bună practică în ce priveşte gestionarea deşeurilor şi atragerea de fonduri europene.
„După părerea mea, va fi o relaţie benefică (…) Noi ne dorim să avem colaborare pe diferite domenii, atât educaţie, sănătate, în domeniul social, economic, cultural, sportiv, de tineret, poate şi în alte domenii (…) Ne dorim o bună colaborare bilaterală economică, schimburi de mărfuri, de bunuri. Chiar şi astăzi în componenţa delegaţiei se află reprezentanţi ai administraţiei şi un agent economic important din Cimişlia, care este producător de vinuri. Vom prezenta mâine, la festival, expoziţia de vinuri şi vă invităm cu drag să le gustaţi şi să savuraţi plăcerea culturii noastre (…) În raionul nostru avem viţă-de-vie calitativă şi producători calitativi care produc ceva exclusiv şi ne bucurăm de multe medalii de aur în Europa, Canada şi alte regiuni” , a spus Mihail Olărescu.
Raionul Cimişlia mai este înfrăţit cu judeţele Prahova, Dolj şi Vaslui. AGERPRES