PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiş: Şase proiecte vor fi finanţate din bugetul participativ al CJ

Şase proiecte, în valoare de trei milioane de lei, vor fi finanţate din bugetul participativ al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, după ce mii de locuitori ai judeţului au făcut alegerea, prin vot.

„Lansat anul trecut, ca proiect pilot, programul s-a dezvoltat frumos, ca valoare, ca regulament, ca importanţă a proiectelor propuse. Suntem mândri de implicarea timişenilor, de dorinţa lor de a face bine în comunitate. Avem proiecte câştigătoare cu tematici diverse, care vor aduce beneficii pentru foarte mulţi timişeni. Dăm drumul la implementare, banii sunt alocaţi, nu ar trebui să întâmpinăm mari probleme. Mizăm şi pe implicarea celor care au depus proiectele, în măsura în care au posibilitatea şi disponibilitatea”, a declarat, marţi, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

Cele mai multe voturi a primit proiectul „Judeţul în miniatură – Parc tematic în Moşniţa Nouă”, un concept care îmbină progresul tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul judeţului Timiş, prin amenajarea unui parc tematic în care sunt amplasate machete în miniatură ale celor mai reprezentative monumente istorice şi obiective turistice ale judeţului. Astfel, vizitatorii sunt stimulaţi să-şi programeze vacanţe cu valoare istorică şi culturală, în respectivele locuri.

Pe locul doi se situează proiectul de înfiinţare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adicţii, care va funcţiona ca un centru medico-psihologic, cu o capacitate minimă de 20 de paturi. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe lângă îngrijirea medicală, de diferite psihoterapii, dar şi de recuperare motrică şi senzorială.

Următorul pe listă este proiectul de realizare a unui Parc tematic Lunca Mureşului – Cenad. Iniţiatorii doresc crearea unui spaţiu în care copiii să fie învăţaţi despre ceea ce înseamnă fauna şi flora şi despre tot ceea ce ţine de natura înconjurătoare, prin jocuri şi distracţie: căsuţe de lemn, mobilier parc, foişoare, observator, puncte belvedere, centru de informare.

Celelalte trei proiecte care primesc finanţare sunt Construcţie scenă acte artistice în Cenad, Spaţiu agrement rural – Păduricea din Biled şi Adăpost de câini în Grabaţ (comuna Lenauheim).

Bugetul participativ încurajează cetăţenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunităţii locale. Pe scurt, CJ alocă banii, timişenii vin cu propuneri de proiecte, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetăţenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituţie. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE