PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Prefectul judeţului Suceava atrage atenţia asupra riscului de accident ecologic în perimetrul minier Ostra

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a atras atenţia, luni, asupra riscului producerii unui accident ecologic în perimetrul minier de la Ostra şi a cerut reprezentanţilor Ministerului Economiei să se deplaseze la faţa locului pentru a analizarea situaţiei, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.

Potrivit sursei citate, prefectul a solicitat, de asemenea, Ministerului Economiei să aloce fonduri pentru Conversmin SA, pentru a putea derula investiţiile de reconstrucţie ecologică prevăzute pentru acest an.

„Având în vedere riscul reprezentat de neexecutarea lucrărilor de proiectare, durata de timp necesară pentru execuţia lucrărilor, precum şi valoarea estimată a lucrărilor rămase de executat, prefectul Alexandru Moldovan a transmis către Ministerul Economiei o solicitare de sprijin pentru demersurile Societăţii de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin SA Bucureşti, în vederea suplimentării fondurilor aferente judeţului Suceava necesare programului de reconstrucţie ecologică pentru anul 2022, inclusiv de reînnoire a avizelor şi acordurilor din Proiectul tehnic de închidere şi ecologizare revizuit, astfel încât să poată fi demarată procedura de achiziţie a lucrărilor. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat ministerului de resort desemnarea unor specialişti care să se deplaseze la faţa locului pentru a realiza o analiză detaliată şi a propune măsurile necesare imediate pentru punerea în siguranţă a iazurilor de decantare din perimetrul minier Ostra, în acest moment existând un risc iminent de producere a unui accident ecologic”, se precizează în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Totodată, susţin reprezentanţii Prefecturii Suceava, a fost supusă atenţiei factorilor decizionali şi situaţia iazului de decantare Pârâul Cailor din comuna Fundu Moldovei, „unde se înregistrează exfiltraţii de la galeriile subterane, forajele executate la cele două iazuri fiind colmatate”.

„Piezometrele sunt nefuncţionale, existând posibilitatea ridicată de declanşare a unor evenimente cu grad ridicat de risc, ca urmare a deplasării necontrolate a maselor de steril, situaţia existentă fiind una excepţională şi lipsită de o minimă monitorizare”, se mai arată în comunicatul de presă citat. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE