PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Administrația în folosul cetățenilor
Interviuri cu primarii din România

FIȘĂ DE PRIMAR: Domnul PETRE PÂRVU, primarul orașului ZIMNICEA

  • Precizaţi la al câtelea mandat de primar sunteţi: al VI-lea mandat
  • Precizaţi perioada fiecărui mandat de primar: 2000-2004, 2004-2008, 2008-2012, 2012-2016, 2016-2020, 2020- prezent.
  • Puteţi formula un motto relevant / o idee fundamentală care să vă reprezinte pe dvs. şi/sau comunitatea al cărui prim edil sunteţi?
CONTINUĂM ÎMPREUNĂ – hotărâți să îmbunătățim calitatea vieții din comunitatea noastră și să clădim pentru copiii noștri un oraș modern și prosper!    
  • Care sunt principalele atuuri care au contribuit la alegerea / realegerea dumneavoastră ca primar?
Încrederea cetățenilor am câștigat-o pas cu pas, întotdeauna mi-am ținut promisiunile făcute locuitorilor orașului Zimnicea, având un dialog permanent cu aceștia. Consider că sinceritatea, deschiderea, promptitudinea și seriozitatea au fost atuurile pentru care am fost votat cu majoritate covârșitoare de către locuitorii orașului Zimnicea încă din anul 2000.     
  • Care au fost cele mai importante realizări ale dumneavoastră ca primar în mandatele anterioare ?
Niciun mandat nu a fost ușor, dar împreună am mers mai departe și am realizat lucruri importante pentru comunitate. În mandatul trecut, cele mai mari realizări cred că le-am obținut în domeniul sănătății și al învățământului.  Ne-am luptat pentru salvarea Spitalului Orășenesc Zimnicea, care se dorea a fi închis și  unde nu se mai investise de la construire. Ca urmare a implementării cu succes a unui proiect cu finanțare europeană, în perioada 13.04.2017 – 12.04.2019, Spitalul Orășenesc Zimnicea a fost dotat cu aparatură medicală, mobilier medical și echipamente în vederea îmbunătățirii serviciilor de sănătate oferite cetățenilor din orașul nostru și din comunele învecinate. În mai 2020, s-a obținut finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice – Spital Orăşenesc Zimnicea”, cu o valoare 14.709.877,49 lei (3.046.911,11 Euro). Tot în mandatul trecut, s-a finalizat clădirea Campusului școlar, Liceul Teoretic desfășurându-si acum activitatea într-un sediu nou și modern, perfect adaptat nevoilor unei școli la nivel european. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală reabilităm, modernizăm și dotăm școlile și grădinițele din orașul Zimnicea. S-au semnat contractele de finanțare și s-au demarat lucrări de reabilitare și modernizare pentru toate școlile gimnaziale din oraș, lucrările continuându-se în acest mandat. Fiind într-o zonă cu rism seismic ridicat, am accesat fonduri europene pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al Orașului Zimnicea, care astfel a devenit cel mai bine dotat serviciu voluntar din județul Teleorman, beneficiind de utilaje, aparatură de detecție și echipamente de protecție și intervenție în situații de urgență moderne.
  • Ce proiecte au fost finalizate în ultimii doi ani? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
Construirea Campusului Școlar prin Compania Națională de Investiții;
Modernizarea Spitalului orășenesc Zimnicea
Achiziționare ambarcațiune pasageri prin proiectul ”Descoperă Dunarea!” pentru plimbări pe fluviu, în vederea creșterii potențialului turistic.  
  • Care sunt programele şi proiectele pe care le aveţi în derulare în acest moment? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Au fost depuse două solicitări de finanțare pentru reabilitarea retelelor de apa potabilă pe strazile orasenesti din zona centrala și modernizarea strazilor orasenesti din zona centrală a orașului.        
  • Prin PNRR?
S-au depus trei solicitări de finanțare prin intermediul acestui program, după cum urmează: -Elaborare PUG și PMUD în format GIS, pentru Orașul Zimnicea, județul Teleorman în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local, Investiția: I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană -Asigurarea de sisteme TIC și echipamente smart în orașul Zimnicea, județul Teleorman” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local, Investiția: I.1.2. Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local) -Construire de locuințe nZEB plus pentru specialiști din sănătate și învățământ în Orașul Zimnicea, județul Teleorman, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local, Investiția: I.2 – Construirea de locuințe nZEB plus – pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști    
  • Prin POR 2021-2027?
„Îmbunătăţirea eficienţei energetice – Spital Orăşenesc Zimnicea”, cod SMIS 124517. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 24.04.2020, iar termenul de finalizare a proiectului este 31.03.2023. Proiectul presupune: reabilitarea termică a Spitalului Orășenesc Zimnicea prin izolarea hidro-termică a anvelopei exterioare; reabilitarea și modernizarea instalației de încălzire și apă caldă menajeră; modernizarea instalației de iluminat; realizarea unei instalații de ventilare – climatizare, dotarea cu echipamente specifice a instalațiilor sanitare și termice, instalarea de panouri fotovoltaice, cu sistem de stocare, pentru alimentarea rețelei de iluminat tip LED, realizarea de grupuri sanitare în saloane, cu o valoare totală de peste 3 milioane de euro.    
  • Prin resurse locale/credite/leasing/alte resurse financiare (precizaţi resursa)?
Prin intermediul Companiei Naționale de Investiții se derulează proiecte importante în toate domeniile importante:
-Modernizare Spital Orășenesc Zimnicea, amenajare și dotare secție de recuperare medicală
-Reabilitarea și modernizarea Stadionului orășenesc;
-Reabilitarea Cinematografului ”Unirea”.     
Tot în derulare se află și proiectul „Creșterea Capacității Unităților de Învățamânt  din Orașul Zimnicea de Gestionare a Crizei Sanitare Covid-19 prin Achiziția de echipamente medicale”, prin intermediul căruia s-au achiziționat măști și substanțe dezinfectante pentru unitățile școlare.
  • Ce proiecte vă propuneţi să demaraţi în următoarea perioadă? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Sperăm ca într-un timp scurt să demarăm proiectele pentru care am depus cereri de finanțare.  
  • Prin PNRR?
Am dori să se demareze proiectele pentru care am depus solicitări, inclusiv cel de reabilitare, extindere si eficientizare a sistemului de iluminat public al orașului Zimnicea prin AFM, documentele fiind deja depuse. Căutăm noi posibilități de finanțare pentru depunerea de proiecte în vederea digitalizării administrației publice.  
  • Prin POR 2021-2027?
Finanțarea proiectului ”Creșterea calității vieții în orașul Zimnicea prin reabilitarea și amenajarea unor spații publice urbane”, ce are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii culturale și a infrastructurii verzi în vederea creșterii calității vieții în orașul Zimnicea prin: Reabilitarea și dotarea clădirii centralei termice din str. Mihai Viteazul nr. 4 ca sediu pentru Biblioteca Orășenească ”Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea;
Amenajarea unui parc pe terenul degradat și neutilizat din str. Primăverii nr. 8;
Reabilitarea Pieței Centrale a Orașului Zimnicea.    
  • Prin resurse locale/credite/leasing/alte resurse financiare (precizaţi resursa)?
Prin Programul Operațional pentru Pescuit s-a depus un proiect pentru achiziționarea unui utilaj multifuncțional de salubrizare.
Un alt program prin care am mai beneficiat de finanțări nerambursabile este INTERREG România-Bulgaria si așteptăm cu nerăbdare lansarea ghidurilor de finanțare pentru identificarea împreună cu municipalitatea din Shisvthov a proiectelor oportune pentru dezvoltarea ambelor comunități.
Reabilitarea sediului Ambulanței prin intermediul Programului  „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme”.
  • De ce potențial turistic dispune în prezent comunitatea dumneavoastră? Prezentaţi principalele obiective turistice.
Prin așezarea sa pe malul Dunării, orașul Zimnicea dispune de potențial turistic, în special în cel piscicol. Din păcate, deși au existat numeroase linii de finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit, nu am putut beneficia de acestea din cauza legislației, luciurile de apă având un regim juridic delicat, în sensul că terenul de sub apă aparține orașului, luciul de apă și terenul aferent de agenții ale Ministerului Agriculturii, ceea ce îngreuneză enorm accesarea finanțărilor, facând-o chiar imposibilă. Este trist pentru comunitățile situate pe malul Dunării că nu pot profita de potențialul natural oferit de Dunăre din cauza constrângerilor legislative, deoarece pe principiul subsidiarității, fiecare comunitate ar fi putut dezvolta zona plecând de la specificul local.  
  • Care sunt manifestările culturale / sportive / recreative cele mai reprezentative pe care le organizaţi în comunitatea dvs.?
În fiecare an, cu excepția perioadei 2020 – 2021, 1 Iunie este ziua orașului, zi de mare sărbătoare, în care ne bucurăm de copiii comunității și de la mic la mare, sărbătorim. Tradiția este foarte importantă pentru noi, astfel că avem și sărbători specifice cum ar fi Zarezanul, Boboteaza, Drăgaica, Ziua Marinei, Ziua Recoltei, nelăsând să treacă neobservate nici  Mărțișorul sau Anul Nou, când de asemenea petrecem în stradă. Pe parcursul anului, se organizează competiții sportive pentru copii și tineri, sportul fiind de asemenea încurajat.
  • Care este viziunea dumneavoastră pentru dezvoltarea de ansamblu a localităţii pe care o reprezentaţi?
Cunosc foarte bine situația economică a orașului însă din păcate pârghiile aflate la îndemâna autorităților locale sunt limitate. Este binecunoscut faptul că în perioadele de recesiune, statul este cel care trebuie să investească în proiecte publice pentru crearea de locuri de muncă, aceasta fiind și prioritatea mea. Astfel, în prezent, în oraș se lucrează cu forță de muncă locală la toate școlile din oraș, la construirea bazei sportive și la Spital, în amplul proiect de reabilitare și modernizare a unităților de învățământ, a unității sanitare și sportive. În curând, vor demara lucrările prevăzute la cel de-al doilea proiect de modernizare al Spitalului Orășenesc Zimnicea, la care se va adăuga proiectul de refacere a cinematografului, toate acestea urmând să genereze locuri de muncă noi la nivelul comunității noastre în perioada imediat următoare. Implementarea tuturor acestor proiecte și a celor pe care le pregătim, în viitorul apropiat aduce și alte beneficii majore, ele  vor  crește calitatea vieții în comunitatea noastră, vor genera locuri de muncă și vor face din orașul Zimnicea o zonă mult mai atractivă pentru investiții.  
  • Ce măsuri aţi luat / veţi lua pentru o relaţie cât mai deschisă cu cetăţenii şi alţi parteneri de dialog din comunitatea dvs? 
Voi menține actualele canale de comunicare, deoarece s-a demonstrat eficiența acestora. Sunt un om deschis, merg printre cetățeni, discut cu toți, indiferent de statutul social sau problema pe care o are, fără a mă limita la asta. Trăim într-o societate digitală, astfel încât pot fi contactat oricând prin intermediul e-mailului, site-ului oficial, dar mai ales sunt activ pe rețelele de socializare, mediul preferat al tinerilor și nu numai. În toți acești ani, am învățat că nu este suficient doar să asculți oamenii ci și să găsim soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, iar acest lucru a întărit încrederea cetățenilor.
  • Despre ce alte lucruri importante din comunitatea dvs. aţi dori să mai spuneţi ceva?
Ușa primarului a fost întotdeauna deschisă tuturor celor care au vrut să investească. Fiecare agent economic este un potențial partener pentru dezvoltarea orașului și niciun investitor nu a fost alungat din oraș. Am fost, sunt și voi fi întotdeauna dispus să acord sprijin logistic și facilități fiscale pentru cei care doresc să investească în comunitatea nostră și voi fi mereu receptiv la propunerile dumneavostră.  

ALTE INTERVIURI: