PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Administrația în folosul cetățenilor
Interviuri cu primarii din România

FIȘĂ DE PRIMAR: Domnul VICTOR PRODAN, primarul orașului UNGHENI

  • Precizaţi la al câtelea mandat de primar sunteţi: Datorită încrederii obținute din partea locuitorilor orașului Ungheni și a satelor aparținătoare, mă aflu la al treilea mandat de primar al comunității.
  • Precizaţi perioada fiecărui mandat de primar: 2012-2016; 2016-2020; 2020-2024.
  • Puteţi formula un motto relevant / o idee fundamentală care să vă reprezinte pe dvs. şi/sau comunitatea al cărui prim edil sunteţi.
Consider esențială dezvoltarea comunității pe care o reprezint, iar interesul meu este acela de a realiza un oraș capabil să atragă investiții și investitori, care prin activitatea desfășurată și implicare financiară, să poată contribui la prosperitatea fiecăruia dintre locuitorii administrați.­
  • Care sunt principalele atuuri care au contribuit la alegerea / realegerea dumneavoastră ca primar?
Cu siguranță printre principalii factori determinanți pentru semenii mei în alegerea făcută de aceștia la urnele de vot, au fost realizările din ultimii ani de pe raza administrativă Ungheni, proiectele propuse pentru viitor și înțelegerea importanței acestora pentru bunul mers al orașului și a localităților administrate și nu în ultimul rând optimismul și sinceritatea afișată față de aceștia, care m-au păstrat integru și hotărât în dezvoltarea comunității noastre.
  • Care au fost cele mai importante realizări ale dumneavoastră ca primar în mandatele anterioare?
Realizări, investiții sau proiecte au fost foarte multe, consider eu, la fel de importante pentru că fiecare dintre ele au avut ca direct beneficiari tot o parte din comunitatea mea.  Voi aminti însă printre ele, realizarea unui pod peste râul Mureș, un pod care unește două localități înfrățite – satul Vidrasău și satul Șăușa, fiind totodată și primul pod nou realizat în ultimii 30 de ani peste râul Mureș, de pe raza județului nostru. Un alt proiect care continuă de ani de zile până în prezent chiar, este asfaltarea tuturor străzilor administrate pe raza orașului și a celor 6 localități aparținătoare, astfel pot conchide cu faptul că începând cu anul 2012 atunci când locuitorii noștri nu beneficiau de nici măcar un kilometru de asfalt și până astăzi, u.a.t. Ungheni se bucură de peste 70 km de asfalt, iar planurile mele pentru locuitorii administrați sunt deja cuprinse în proiecte de modernizare stradală care presupun acoperirea tuturor străzilor aflate în gospodărirea primăriei.
  • Care sunt programele şi proiectele pe care le aveţi în derulare în acest moment? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Pentru a fi mai clari cu privire la obiectivele de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, amintesc cele două proiecte bugetate pentru U.A.T. Ungheni:  
Canalizare menajeră în orașul Ungheni pe străzile: Rozelor, Magnoliei, Cosminului, Viitorului și tronsonul E60-DE1067, în loc. Vidrasău pe străzile: Martirilor, Busuiocului, Înfrățirii, în loc. Morești pe străzile: Panseluțelor, Crinului, Delniței, Cap-ului, județul Mureș – în valoare de 5.074.482,27 lei;   Modernizarea unor străzi din orașul Ungheni: străzile Baladei, Nirajului, Liliacului, Plopilor, Gospodarilor, Cinceu, Bradului segment 2, Crinului, Cosminului, Stadionului Segment 2,3,4 – din orașul Ungheni, str. Martirilor – din loc. Vidrasău, străzile Crinului, Panseluțelor, Grui, Strâmtă, Plaiului, Romaniței – din loc. Morești, străzile Cimitirului, Finlandia – din loc. Cerghizel, străzile Izvorului, Câmpului – din loc. Recea, străzile Văii, Dosului – prelungire, Cornișu Mic – din loc. Cerghid, orașul Ungheni, județul Mureș – în valoare de 12.254.166,10 lei.  
  • Prin resurse locale/credite/leasing/alte resurse financiare (precizaţi resursa)?
Din fonduri locale, desfășurăm lucrări de modernizare stradală și a căilor pietonale aferente, lucrări la rețeaua de canalizare a orașului, lucrări de dezvoltare a infrastructurii sportive – respectiv realizarea unei baze sportive noi pe raza localității Morești.
  • Ce proiecte vă propuneţi să demaraţi în următoarea perioadă? Prezentaţi-le pe cele mai importante.
  • Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
  Reamintesc cele 2 proiecte mari, care fac referire la sistemul de canalizare și la modernizarea stradală de pe raza orașului Ungheni și a localităților aparținătoare:
1.Canalizare menajeră în orașul Ungheni pe străzile: Rozelor, Magnoliei, Cosminului, Viitorului și tronsonul E60-DE1067, în loc. Vidrasău pe străzile: Martirilor, Busuiocului, Înfrățirii, în loc. Morești pe străzile: Panseluțelor, Crinului, Delniței, Cap-ului, județul Mureș – în valoare de 5.074.482,27 lei;   2.Modernizarea unor străzi din orașul Ungheni: străzile Baladei, Nirajului, Liliacului, Plopilor, Gospodarilor, Cinceu, Bradului segment 2, Crinului, Cosminului, Stadionului Segment 2,3,4 – din orașul Ungheni, str. Martirilor – din loc. Vidrasău, străzile Crinului, Panseluțelor, Grui, Strâmtă, Plaiului, Romaniței – din loc. Morești, străzile Cimitirului, Finlandia – din loc. Cerghizel, străzile Izvorului, Câmpului – din loc. Recea, străzile Văii, Dosului – prelungire, Cornișu Mic – din loc. Cerghid, orașul Ungheni, județul Mureș – în valoare de 12.254.166,10 lei.
  • De ce potențial turistic dispune în prezent comunitatea dumneavoastră? Prezentaţi principalele obiective turistice.
Din perspectivă turistică, la nivelul unității administrativ teritoriale Ungheni ne bucurăm de segmentul turismului religios practicat pe raza localității Recea, la mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului”. În acest sens, observăm o creștere a interesului pelerinilor ortodocși în această zonă administrată, lucru îmbucurător nu doar din perspectivă economică, cât în special din cea spirituală.
  • Care sunt manifestările culturale / sportive / recreative cele mai reprezentative pe care le organizaţi în comunitatea dvs.?
Din fericire, atunci când vine vorba despre evenimente marcante pentru orașul Ungheni, putem vorbi despre momente festive speciale cu prilejul fiecărei zile naționale sărbătorite la nivel de țară, astfel pot aminti faptul ca în fiecare an organizăm ceremoniale de depunere de coroane la statuia lui Avram Iancu sau la Monumentul Eroilor din orașul Ungheni, cu prilejul Zilei Naționale a României, Zilei Unirii, Zilei Imnului, Zilei Eroilor sau celei a Tricolorului, momente care au devenit din ce în ce mai frumos reprezentate și prin prezenta instituțiilor de forță prin reprezentanții lor, respectiv Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, parteneri extraordinari care fac ca fiecare sărbătoare să fie încununată de aplauze din partea comunității noastre. Totodată, meciurile de fotbal disputate de echipa de fotbal a orașului C.S.Unirea Ungheni 2018 aflată în Liga a III-a a Campionatului României sunt un bun prilej de socializare și chiar de spectacol sportiv, la fel și meciurile copiilor și juniorilor disputate pe același teren a orașului Ungheni sau în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Emil Drăgan” din orașul Ungheni. Tot pentru copii și familie organizăm momente speciale prichindeilor cu prilejul zilei de 1 Iunie și cu prilejul Zilelor Porților Deschise la C.S.Unirea Ungheni 2018 pe Stadionul ”Central” din oraș.
  • Care este viziunea dumneavoastră pentru dezvoltarea de ansamblu a localităţii pe care o reprezentaţi?
Orașul Ungheni și localitățile aparținătoare au un potențial uriaș de dezvoltare, în special în sfera industrială, aici unde trebuie să depun toate eforturile pentru a atrage investitori și investiții care se vor reflecta asupra modului și nivelului de trai al locuitorilor administrați. Cu cât mai mulți investitori, cu atât mai multe locuri de muncă la nivelul unității administrative, respectiv, cu atât mai multe motive pentru care locuitorii să nu plece din orașul lor, iar administrația va avea astfel mai multe resurse financiare și totodată umane, pentru un mediu propice dezvoltării din toate punctele de vedere. Desigur, pentru aceasta este nevoie în continuare de o viziune pe termen lung, precum cea pe care am propus-o eu de ani de zile și care se pare că dă roade acum, datorită încrederii acordate mie de către cetățeni, în ultimii ani.
  • Ce măsuri aţi luat / veţi lua pentru o relaţie cât mai deschisă cu cetăţenii şi alţi parteneri de dialog din comunitatea dvs? 
Segmentul de transparență și comunicare a fost mult dezvoltat în ultimul an la nivelul primăriei orașului. Mijloacele online, personalul specializat în segmentul de comunicare oficială și preluare a anumitor problematici semnalate de locuitori, totodată întâlnirile pe care le am cu cetățenii fie în audiență, fie în medii organizate – la nivelul Căminelor Culturale din localitățile administrate, și în special prin vizitele la șantierele de lucrări aflate în desfășurare, sunt metode prin care relația dintre mine și cetățeni, cu siguranță are de câștigat în continuare.

ALTE INTERVIURI: